Cirkus på konstfestival

​Första veckan på sommarlovet förvandlades Tingshuset till en arena där Enköpingsborna kunde prova bland annat cirkuskonster och fika med annorlunda smaker.

  • Publicerad 08:55, 27 jun 2018

Mamma, får jag jonglera idag igen

Roman Kripatov, känd från barnprogrammet Bolibompa, är cirkusartist med jonglering och balans som sin specialitet. Som cirkuspedagog turnerar han land och rike runt och lär ut cirkuskonster till barn och ungdomar.

– Jag börjar med att visa barnen hur tricken fungerar. Sedan får de prova själva. Varje barn har en särskild talang, säger han.

Lokalen sjuder av glädje och aktivitet. Barnen jonglerar med käglor, tränar balans med hjälp av bollar, brädor och cyklar, kastar och tar emot ringar och snurrar tallrikar på pinnar.

Glädje och stolthet

De misslyckas ibland men försöker målmedvetet om och om igen tills de klarar det. Glädjen och stoltheten lyser i deras ögon.

När nya förväntansfulla barn gör entré i lokalen dröjer det inte länge förrän de är involverade i övningarna.

– Cirkuskonster utvecklar barnens balans, koordination, styrka och koncentrationsförmåga. Dessutom lär de sig lyssna och samarbeta. Självförtroendet stärks när de märker att de klarar av saker. Vissa håller på i flera timmar utan avbrott, men de behöver fylla på med energi, säger Roman Kripatov och ropar att det är dags för fika.

– Mamma, får jag jonglera i dag igen? frågar min äldsta dotter dagen därpå.

Men då är den programpunkten avslutad och i stället invigs vernissage av Öppen salong medan kreativiteten fortsätter att flöda i den skapande verksamheten i rummet intill.

Kaffe i små koppar

Utanför Tingshuset bjuds det på fika från Nordafrika och Mellanöstern. Hamad Issa tillhör föreningen Afarvänner i Sverige, som engagerar sig i kampen mot analfabetism och kvinnlig könsstympning hos ursprungsbefolkningen i ett område på gränsen mellan Djibouti, Etiopien och Eritrea.

– I den etiopiska kaffeceremonin är gästerna delaktiga i hela processen. Kaffet ska rostas, malas och kokas. Man sitter i ring med den som serverar i mitten och man ska dricka tre koppar. Att bara dricka två betyder otur – då kan man drabbas av skilsmässa till exempel, förklarar han medan han häller upp ingefärsdoftande kaffe i små koppar.

– Ja, det vill man ju inte riskera, skrattar en besökare och tar en tredje kopp – för säkerhets skull.

Till kaffet bjuds traditionsenligt popcorn, dadlar och sambusas, friterade vegetariska piroger. Vid bordet intill bjuder Svensk-Syriska kulturföreningen på flera sorters kakor med bland annat sesamfrön och dadlar samt arabiska drycker som är vanliga under ramadan. Den ena har en tydlig ton av lakrits.

Nöjda gäster

Konstveteranerna och väninnorna Kerstin Andersson och Monica Håll besöker vernissagen och är glatt överraskade över det exotiska fikat.

– Så trevligt arrangerat – och så gott! utbrister de.

Inne i Tingshuset bjöds på fika samtliga dagar. Tanken var att besökarna, inte minst barnfamiljer, skulle kunna stanna länge. Och det var en uppenbar risk på Konstfestivalen – att man stannade längre än planerat.

​Konstfestivalen

Pågick: 13–20 juni.

Plats: Tingshuset och Skolparken i Enköping.

Syfte: Erbjuda gratis kulturaktiviteter för barn och unga. Väcka intresse för konst och konstutövning. 

Arrangör: Upplevelseförvaltningen i Enköpings kommun i samarbete med bland annat Kulturrådet och Studiefrämjandet.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Simhallen måste stängas för akut renovering

Nyheter Simhallen i Enköping är i dåligt skick. Nu måste simhallen hållas stängd i tre dagar nästa vecka för en akut renovering. – Det läcker en hel del, säger Iréna Store, som arbetar i Idrott shuset.torsdag 21/2 13:35

Klippte fel testikel – båda fick tas bort

Nyheter En läkare råkade av misstag klippa bort fel testikel på en patient under en operation på Lasarettet i Enköping. Båda testiklarna fick tas bort. – Vi ser förstås jätteallvarligt på det här och...torsdag 21/2 11:11