Clara Linblom (V): "Nu ska vi pressa ner hyrorna lite till"

Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Clara Lindbloms och Vänsterpartiets främsta mål efter valet.

  • Publicerad 09:30, 11 aug 2018

För första gången någonsin knep Vänsterpartiet två borgarrådsposter efter förra valet. För Clara Lindblom, äldre- och personalborgarråd, har det även varit första gången som just borgarråd, en tid hon beskriver som omvälvande och till en början frustrerande när ”saker inte går lika snabbt som jag vill”.

Vad är du mest nöjd med?

– Att vi har gjort lönesatsningar på nästan 100 miljoner kronor inom kvinnodominerande yrken som socialsekreterare och fritidsledare i utsatta områden. Det är viktig för mig att satsa på medarbetarna inom välfärden, som ofta är kvinnor, och höja deras status.

Clara Lindblom (V). Foto: Linda Gren

Förra valet kallade Clara Lindblom ett ödesval för bostadspolitiken. Ett uttalande hon står fast vid nu fyra år senare.

– Vi har visat att det går att påverka bostadsbyggandet med en tydlig politik. De borgerliga partierna har varit öppna med att de vill fortsätta ombilda hyresrätter och marknadsanpassa hyrorna. Det är inte vad Stockholm behöver utan fler hyresrätter med hyror som vanliga stockholmare kan betala.

Men bostadsbristen är fortfarande stor och det är fortfarande inte klart hur mycket lägre hyrorna i de så kallade Stockholmshusen blir?

– Vi bygger så många hyresrätter vi bara kan och använder alla verktyg vi har för att pressa ner hyrorna i nyproduktionen. Nu kan vi dessutom börja använda det statliga investeringsstödet för hyresrätter, som gör att hyrorna kan pressas ner lite till. Jag är övertygad om att vi är på rätt väg.

Hur vill ditt parti öka intäkterna till kommunen utöver skatten?

– I första hand behöver höginkomsttagare betala mer skatt, då kan man öka anslagen till kommunerna. Sedan behöver vi hålla en hög byggtakt vilket också ger intäkter som vi kan stärka välfärden.

Hur vill du förtäta Stockholm? Finns det områden som bör fredas?

– Ja, vi har fått igenom flera naturreservat för grönskan är det som gör Stockholm unikt. Vi behöver förtäta men det måste göras smart och med hänsyn till varje områdets karaktär.

Vad är ditt partis viktigaste förslag för att minska segregationen i Stockholm?

– Det viktigaste är att bryta bostadssegregationen, vi måste bygga hyresrätter i alla stadsdelar även de som domineras av villor och radhus. Sedan ska vi inte införa marknadshyror, det skulle göra det ännu svårare för vanliga stockholmare att få en bostad.

Vilket är skolans största problem? Hur vill du försöka lösa det under kommande mandatperiod?

– Vinstintresset måste bort. Sedan måste lärarna ges bättre förutsättningar att göra det som de är utbildade för, att planera och genomföra undervisning. Vi måste ta bort onödiga administrativa uppgifter och anställa fler yrkesfunktioner som kan avlasta lärarna.

Hur vill du minska bilköerna?

– Genom att göra det mer attraktivt att ställa bilen hemma. Vi måste ligga på landstinget om att bygga ut kollektivtrafiken istället för att satsa på nya förbifarter eller dyra konsulter till sjukhusbyggen. Sedan måste vi göra det lättare och säkrare att gå och cykla.

Äldre är en växande grupp, hur vill du förändra äldreomsorgen under kommande mandatperiod?

– En stor utmaning är att ge alla äldre rätt till ett tryggt boende. Vi har en plan för att bygga 10 000 nya bostäder för äldre till 2040, sedan handlar om att förbättra arbetsvillkoren för hemtjänsten. Att de får mer tid för de äldre och göra så fler vill jobba där och orkar jobba till de är 65.

Vill ditt parti att fler privata företag driver skolor, friskolor och äldreomsorg i Stockholm?

– Nej, vi har redan väldigt hög andel vinstdrivande privata företag som driver välfärdsverksamhet i Stockholm.

Clara Lindblom

Ålder: 33 år.

Familj: Sambo, nyfödd dotter och två katter.

Bor: Söder men flyttar inom kort till Farsta.

Tjänar: 106 400 kr mån (föräldraledig t o m 15 augusti 2018). Enligt Vänsterpartiet får en företrädare inte tjäna mer än 28 400 kronor i månaden efter skatt, så resterande del går till partiet.

Foto: Linda Gren

Clara Lindblom om sin personliga pryl

Vi har bett alla vi möter att ta med en personlig sak som representerar den egna politiken. Så här säger Clara Linblom om sin barnvagn:

Clara kommer från en föräldraledighet men kommer gå tillbaka i tjänst och jobba halvtid inför och efter valet. "Jag har alltid drivits av att försöka skapa ett bättre, mer jämlikt och jämställt samhälle för generationen efter oss. Speciellt nu när vi har fått en dotter vill jag att hon ska växa upp i ett samhälle där hon inte begränsas av sitt kön utan får samma livschanser som om hon varit pojke."

Så vill Vänsterpartiet förändra kommunalskatten

– Vi vill framförallt höja skatterna för höginkomsttagare för att kunna satsa på äldreomsorgen och förskolan över hela landet, så det är framförallt den statliga skatten som behöver höjas. Men vi är inte främmande för att höja kommunalskatten om det skulle behövas, säger Clara Lindblom (V).

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.