GLÄDJE. Under påskhelgen besökte Clowner utan gränser Kista bibliotek, för att möta barnfamiljer. Den här bilden är dock tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Elin Bryngelsson Lidestedt

Clowner utan gränser besökte Kista

På långfredagen besökte organisationen Clowner utan gränser Kista bibliotek för att skänka en stunds glädje till barnfamiljer som befinner sig i asylprocessen.

  • Publicerad 07:15, 26 apr 2019

Clowner utan gränser är en ideell organisation som arbetar för att skänka glädje till barn och unga. De arbetar både utomlands och i Sverige – då med ensamkommande ungdomar och barnfamiljer som befinner sig i asylprocessen.

– Det är ju en pressad situation som de här människorna befinner sig i; att inte få något besked men ändå försöka hålla modet uppe. Det här är vårt sätt att bidra och önska dem varmt välkomna till Sverige. Det säger organisationens kommunikatör Karin Tennemar.

De artister som arbetar för clowner utan gränser i Sverige är professionella skådespelare, musiker och clowner. De åker ut till platser som introduktionsklasser på gymnasier, bibliotek, samlingsplatser, asylboenden och utreseboenden.

Föreställningarna är språklösa och anpassas efter målgruppen. Efter föreställningarna bjuds publiken in till en liten workshop där de får prova på konsterna de bevittnat. Det kan vara allt från akrobatik till jonglering.

Och under påskhelgen besökte de alltså Kista bibliotek, för att möta barnfamiljer.

– Det var superfint; jättelyckat.

Karin Tennemar berättar att organisationen brukar få väldigt fin respons på sina föreställningar.

– Det blir en stress relief; att få skratta i en timme. Man får ny energi och många går därifrån med lite rakare rygg. Vi möter ju de här människorna som vem som helst. De får känna sig lite vanliga för en stund.

– Barn blir ju väldigt påverkade av deras föräldrars stress. Bara att få se sitt barn skratta i en timme kan vara stort.

Clowner utan Gränser

Clowner utan Gränser grundades 1996 och är en obunden ideell organisation som bedriver verksamhet för barn runt om i världen.

Clowner utan Gränser i Sverige innehar 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. 

Den projekt som pågår i Sverige just nu heter ”Cirkus för hopp och styrka” och turnerar runt om i Sverige i tre år med start våren 2018. 

De finansieras delvis av EU, genom deras Asyl- migrations- och integrationsfond.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt