Jobb. Maggie Gelush och Raoda Jalal har jobbat tillsammans och det tycker de båda har varit den bästa coachningen. "Praktisk erfarenhet är det allra viktigaste", säger Maggie Gelush. Foto: Claudio Britos

Coacher öppnar nya yrkesvägar för unga i orten

Hon har sminkat allt från artister som M.I.A, Shawn Mendes och Zara Larsson till Idol-juryn och Mello-programledare. Men när hon växte upp i Norsborg var make-up-artisteriet en okänd värld. Nu coachar Maggie Gelush andra unga i orten: "Du måste släppa strukturerna som finns i ditt eget huvud", säger hon.

  • Publicerad 13:30, 3 apr 2019

På Maggie Gelush webbsida finns en lång rad stora namn. Hon har frilansat som make-up-artist i nio år – ett jobb hon knappt visste fanns när hon växte upp.

– Det fanns inte för mig. Det var inget någon pratade om att man kunde bli. Det är märkligt att det kan vara så, men det är som om det finns en viss typ av jobb man kan ha när man bor på ett visst typ av ställe, säger hon.

När folk omkring henne såg hennes intresse för smink och mode var det istället frisör som föreslogs som det självklara yrkesvalet.

– De visste nog inte att det fanns en utbildning för make-up-artister. Men alla visste att det fanns en frisörlinje. Men jag ville inte bli frisör. Det är en helt annan värld och ett helt annat jobb.

Mäktig portfolio

Efter gymnasiet hörde en vän av sig och undrade om de skulle söka in till en make-up-utbildning tillsammans. Maggie blev intresserad och det slutade med att det var hon, och inte kompisen, som sökte.

Efter ett knappt decennium i branschen har hon hunnit samla ihop en mäktig portfolio. En perfekt handledare för andra tyckte Changers hub, som till sitt coachingprogram letade efter folk som lyckats inom sina fält.

– När man jobbar i kreativa yrken så är det väldigt utsatt och du är väldigt ensam. Det finns inget fack att ringa till och du har ofta inget skyddsnät. Om du dessutom inte har någon runt dig som har koll på hur det här funkar, då är du ännu mer utsatt. Många har inte den vägledningen, speciellt i många förorter, säger hon.

Hon blev ihopparad med Raoda Jalal, en ung Botkyrkabo som ville bli kläddesigner men inte riktigt visste hur hon skulle komma vidare.

– När jag träffade Raoda ritade hon på sin kollektion men hade tappat lite lust och kraft. Du var lite trött på att folk var dissiga, eller hur?

Raoda håller med.

– Det finns många själviska personer i den här branschen och det var svårt att hitta någon som ville hjälpa mig. Och det är så viktigt med mentorer, särskilt i orten. Det finns så mycket kreativitet här, så mycket potential, säger hon.

Hjälp med frilansande

Även om det är designer och inte make-up-artist som Raoda vill bli tycker de båda att de är en bra match.

– Egentligen är det inte kläddesign mitt fält alls, men i stället har jag kunnat hjälpa Raoda på andra sätt. Jag har kontakter som jag kan sätta ihop henne med och jag har tagit med henne som stylist i en produktion. Och jag kan hjälpa till med hur man ska tänka kring frilansandet, vad som är viktigt och vad som för dig framåt, säger Maggie.

För mycket handlar om den egna riktningen och kraften, menar hon. När man ska ge sig ut på vägar som inte är så tydligt utstakade finns det inga böcker eller kurser som garanterar dig en väg framåt. Istället kräver det att man själv letar rätt på den hjälp man behöver.

– Även om det är mycket som inte finns tillgängligt i orten så har vi alla som växt upp i Sverige fått så mycket serverat. Det gör det enkelt för oss att inte kämpa själva och lättare att ge upp. Det finns förstås mycket strukturer som kan sätta käppar i hjulen och kan få en att känna sig blockerad och fast. Men många strukturer har man i sin egen hjärna och de måste man faktiskt erkänna att de finns, säger hon.

För att bli fri behöver man släppa taget om idéen att man är fast i strukturerna, menar Maggie.

– Även om det är jobbigt att någon satt dig i ett fack och tror att det bara finns en viss typ av jobb för dig när du kommer från orten, så är det upp till dig om du vill vara kvar i det facket eller inte. Personen som satte dig där kan inte definiera dig.

Vad tänker du Raoda om det Maggie säger?

– Att jag är lyckligt lottad jag är som har henne som mentor. Jag är så glad att jag har träffat henne.

Så blev Botkyrka bäst i länet på ungdomsjobb

Anmälan är öppen

Ansökningen till den nya omgången av Changers hubs idécoachning har dragit igång.

Antagningen sker under sommaren och sedan drar coachningen igång under hösten 2019.

Det finns 30 coacher som blir matchad mot 30 personer eller teams.

Under coachningen får du hjälp och stöd under tio tillfällen eller i den form som varje coachningspar själva bestämmer.

Så här får du drömjobbet utan kontakter

Det finns stöd att få - kolla upp organisationer som Changers hub och se vad de kan erbjuda.

På sociala medier kan du kolla upp de som du tycker gör grymma grejer och kontakta dem direkt. Man har mycket att vinna på att våga höra av sig, de flesta är öppna för att hjälpa till.

Sök själv efter sätt som kan hjälpa dig framåt. Ställ frågor till lärare och personer omkring dig.