Erfarenhet. Peter Strömmer är välbekant med kyrkorna i kommunen efter flera års jobb i olika roller på Mälaröarna. Foto: Joakim Jonsson

Comeback för Peter Strömmer

En välkänd profil är snart tillbaka. I mars tillträder Peter Strömmer som kyrkoherde i Färingsö församling. – Jag trivs väldigt bra på Mälaröarna, säger han.

  • Publicerad 15:58, 4 feb 2019

Vi inom kyrkan måste vara tydliga så att människor förstår hur bra det är.

Genom åren har han blivit en välkänd profil i kyrkliga sammanhang på Mälaröarna. Under det tidiga 2000-talet var Peter Strömmer präst i Färingsö församling och samtidigt bosatt i kommunen. Så sent som för tre år sedan lämnade han jobbet som kyrkoherde i Ekerö pastorat där församlingarna Ekerö, Adelsö-Munsö och Lovö ingår.

Den rollen lämnade han för att under två år jobba med firandet av att det 2017 var 500 år sedan reformationen och starten av den evangeliska kyrkan som Sverige har i dag. Sedan har han jobbat ytterligare ett inom kyrkan på en nationell nivå.

Den 1 mars är Peter Strömmer tillbaka på öarna. Den här gången i rollen som kyrkoherde för Färingsö församling. Han vet vad han vill med det nya jobbet.

– Dels att föra fram det goda arbete som redan görs. Sedan tror jag att det är avgörande hur vi tar emot de som vill jobba ideellt. Inte minst eftersom vi har ett ansvar för kulturarvet att hålla kyrkorna öppna, säger Peter Strömmer.

I dagsläget är drygt 70 procent av Färingsöborna medlemmar i Svenska kyrkan. Peter Strömmer känner att det finns många som trots det inte riktigt känner till vad som görs inom verksamheten.

– Många har svårt att relatera till kyrkan. Vi inom kyrkan måste vara tydliga så att människor förstår hur bra det är. Drömmen är att hitta ett sätt att vara relevanta i samhället. Det finns utrymme för de allra flesta, säger han.

För att stärka engagemanget inom kyrkan ser Peter Strömmer att samarbete är viktigt.

– När jag var på Ekerö var ett samarbete mellan kyrkorna något vi ville utveckla mer. Det hoppas jag att vi kan få till. Så måste det bli för kyrkan i framtiden. Man måste även tänka över samfundsgränserna, säger han.

Här finns kyrkorna

Runt om på Mälaröarna finns en lång rad kyrkor utspridda.

Färingsö är en och samma församling, där ligger kyrkorna i Skå, Färentuna, Hilleshög och Sånga.

Övriga kyrkor ingår i Ekerö pastorat, där ingår församlingarna Ekerö, Adelsö-Munsö och Lovö som alla har egna kyrkor.

Dessutom finns det kyrkor som inte tillhör Svenska kyrkan.  

Ekeröbo dömd till flerårigt fängelsestraff för knarkbrott

Nyheter Tre och ett halvt år i fängelse. Det blir straffet för en 22-årig Ekeröbo som hanterade stora mängder cannabis i en lägenhet på Stora Essingen.söndag 18/8 6:15