Då och nu. 1961 badade barnen i plaskdammen Farsta centrum. Idag ser det ut såhär. Något som Conny Ohlsson vill se ändring på. Foto: Stockholmskällan / Sacharias Källdén

Conny vill ha tillbaka plaskdammen i Farsta

Farstabon Conny Ohlsson blickade för en tid sedan tillbaka med hjälp av gamla dia-bilder. Vad han kom fram till? Han saknar Farstas gamla plaskdamm på torget.

  • Publicerad 16:30, 8 apr 2019

Sedan 2005 är Conny, 64, åter i det Farsta han som sexåring kom till 1961, kort efter Farsta centrums invigning hösten 1960. En invigning han förövrigt besökte med sin far, och har minnen ifrån.

Efter ett antal decennier på vift i Bredäng och Hammarbyhöjden lyckades den mångårige DN-medarbetaren med något osannoolikt. I bostadskön dök en lägenhet upp, på samma Farsta-adress där han växt upp .

– Vi var och kikade och insåg att det var precis den lägenheten där jag bodde som barn. Otroligt. Jag hamnade etta i kön, tackade ja och sedan 14 år är jag tillbaka, säger Conny Ohlsson.

Hur var det när du klev in i lägenheten igen för första gången?

– Det var speciellt, det var sig likt och alla minnen kom tillbaka från barndomens jular och sådant.

Han är en stor vurmare för Farsta, som han beskriver som "schysst". I den lokala facebook-gruppen är han aktiv och publicerar en del gamla bilder. Just det intresset ledde fram till varför vi nu träffas mitt i centrum på en plats han är mindre nöjd med.

"Jag skannade in ett antal DIA-bilder häromdagen, och hittade då ett foto på plaskdammen som tidigare fanns i Farsta centrum. Jag lade ut denna bild med lite text på Facebook i gruppen Farsta, och fick ett stort och positivt gensvar från många intresserade och engagerade läsare" skrev Conny Ohlsson in till tidningen för en vecka sedan och hoppas nu att det, förlåt ordvitsen, kan ge ringar på vattnet.

Nu ska Farsta Centrum byta inriktning

Idag är det gjuten betong där det tidigare funnits en plaskdamm, en överrdäckning som skedde i slutet av 1980-talet. Farsta torg skulle bli trevligare om man åter öppnade upp och skapade en damm, menar Conny.

– Man pratar om att göra förorten trevligare, och det här är ett enkelt sätt. Det skulle göra torget mer levande. Självklart är det lite jobb med en plaskdamm, men det finns ju på andra ställen i stan där det fungerar, säger han

Huruvida han kommer gå vidare med idén och till exempel skriva ett medborgarförslag till politikerna är inte hugget i sten. I ett förstaläge vill han se vilket gensvar det får från Farstaborna.

Conny Ohlsson på plats i Farsa centrum. Foto: Sacharias Källdén

Här är SL:s satsningar för kyla i sommar

Nyheter ✓Knapptrick✓Fler AC-bussar sätts in ✓Men därför kommer de inte hjälpa vid ny värmebölja Varje sommar rapporteras det om extremvarma bussar och tåg i kollektivtrafiken. Nu, och fram till slutet av augusti, skruvar SL på alla detaljer för att hålla graderna nere.lördag 15/6 9:08

Fritt fram för bassängbad i Stockholm

Nyheter Söderorts bad har öppnade i veckan – i helgen väntas nytt högtryck Nu har alla stadens utomhusbassänger öppnat för säsongen. Vi träffade Alma som bland annat gjorde bomben ner i Nytorpsbadet.fredag 14/6 15:11