Super-duo. Tillsammans med hästen Chaginue har Cora Hirn nått stora framgångar. Foto: Mikael Andersson

Cora Hirn rider vidare efter flera framgångar

Cora Hirn fyller snart 18. Men har redan hunnit plocka både SM och EM-medaljer på ponny. I helgen blev hon fyra i Young riders på Göteborg Horse show. Och satsningen har bara börjat.

  • Publicerad 16:49, 26 feb 2020

Vi träffar henne hemma på gården där hon bor med mamma och pappa. Ute i solen står hästarna. Här har hon fyra hästar, bland annat Chaginue, som hon tävlade med i helgen. Sen har familjen ytterligare två hästar. Ridit har hon gjort nästan hela sitt liv, sedan hon var åtta år har hon haft egen häst. Och hon lägger många timmar varje dag på hästen. Till vardags går hon på gymnasiet, naturvetenskaplig linje med idrottsinriktning som gör att hon kan lägga två förmiddagar i veckan på sin sport.

–  De ska ut varje morgon och sen ska man mocka och varje eftermiddag rider jag. Det blir fem-sex timmar varje dag. Det är så mycket jobb bakom varje start, berättar hon.

Det blev en fjärdeplats i helgen på Young riders 1.45 på Göteborg horse show. Den avslutande tävlingen i Young riders-cupen denna säsong.

–  Det var jättekul, det kändes bra. Det är kul att få rida på de stora tävlingarna där det finns lite ungdomsklasser. Jag är jättenöjd överlag, sen blev det väl något misstag Då tänker man att jag hade kunnat göra det bättre, säger Cora Hirn.

"Gräver ner mig ibland"

Hon beskriver sig själv som väldigt självkritisk, något som hon säger själv är både hennes stora styrka men också en svaghet.

– Jag är bra på att se vad som behöver förbättras och ta tag i det. Men sen kan det bli att jag gräver ner mig lite ibland.

Fullt upp. På gården i Enebyberg har Cora fyra hästar. Foto: Mikael Andersson

Framgångsrik. I sadelkammaren finns mängder av priser uppradade. Foto: Mikael Andersson

Det är en tuff sport, med mycket hårt jobb, stor konkurrens och ibland kan det till och med bli farligt. Under en rundtur i stallet berättar hon att hon på en tävling ramlat av och brutit nyckelbenet.

– Det läkte inte så bra, så de vill slå upp det igen och göra om det. Men jag har inte tid, för då skulle jag inte kunna rida, säger hon.

Vill driva eget stall

Istället fokuserar hon framåt. Nästa tävling på schemat är en internationell tävling i Herning, Danmark om två veckor. Sen åker hon till Belgien för att kunna starta utomhussäsongen tidigare än i Sverige. Och hon har flera mål för säsongen.

–  Det skulle vara jättekul att få rida i EM, sen hoppas jag få tävla på några större internationella tävlingar.

Nästa sommar tar hon studenten och ännu längre fram har Cora flera drömmar och mål. Hon tänker inte studera direkt efter gymnasiet utan vill satsa på hästarna.

– Jag ska verkligen försöka ge hästarna en chans. Jag vill gärna kunna etablera sig på seniornivå och ännu längre fram vill jag driva eget tävlingsstall med hästar på högsta nivå.

Målinriktad. Cora Hirn hoppas kunna lyckas på seniornivå. Foto: Mikael Andersson

Cora Hirn:

Ålder: 17, fyller 18 senare i år

Bor: Gård i Enebyberg med mamma och pappa

Gör: Studerar

Meriter i urval: Brons på ponny-EM 2017, vinnare i Morgondagens vinnare Göteborg Horse Show 2018, femma i young riders 145 på Stockholm Horse Show 2019, fyra i young riders 145 på Göteborg Horse Show 2020. Vann ungdoms-Grand Prix på Strömsholm 2019.

Kommunen vill behålla bron till Tranholmen

Nyheter "Det bästa alternativet som vi ser det" Danderyds kommun har ansökt om att få behålla bron till Tranholmen. Detta då man inte vill gå emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer om antalet passagerare i kollektivtrafik.onsdag 8/4 16:43

Så blir Vallentunas första "riskfyllda" spontanpark

Nyheter ✓Parkour ✓Slackline ✓Skejtramper 300 Vallentunabarn har varit med på workshops för att utforma nya aktivitetsparker i kommunen. Den första ska placeras utanför fritidsgården Mega. Nu släpps den första visionsbilden.onsdag 8/4 16:31
Stockholm Direkt