Cornelis barndomshem rivs – blir nya villatomter

Torpet där Cornelis Vreeswijk växte upp är hotat på allvar. Om inga mirakel sker jämnas torpet med marken till förmån för villor.

  • Publicerad 14:16, 6 okt 2015

Hur får man fram tre mille?

Fastighetsbolaget Derome mark & bostad planerar för 14 villatomter på Nibbla backe på Ekerö. Derome fick tillträde till marken och vill börja sälja tomterna inom ett par veckor.

Men i området, som ligger längs Ekerövägen, finns även det torp där Cornelis Vreeswijks familj bosatte sig 1950. Här inledde trubaduren sin musikaliska bana och sitt liv i Sverige.

Nu ska hans barndomshem rivas.

Gunilla Lindberg (FP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, har på egen hand kämpat i flera år för att rädda Cornelistomten. Nyligen fick hon två veckor på sig att köpa loss den. Annars går den till en annan köpare. Då riskerar torpet att jämnas med marken till förmån för villorna.

Tre miljoner kronor

Men priset för att köpa loss tomten har ökat genom åren och ligger just nu på tre miljoner.

– Det känns ju tråkigt. Hur får man fram tre mille? Det är nog ganska kört nu, säger hon.

Gunilla Lindberg har haft kontakt med Cornelissällskapet som i sin tur har haft kontakt både med det holländska sällskapet och den holländska ambassaden. Hon har även varit i kontakt med personer som är intresserade av att inreda torpet och göra museum av det.

– Man skulle även kunna göra det till ett författarställe som kan hyras ut. Man kan även arrangera viskvällar i huset.

Ärendet har varit uppe i kultur- och fritidsnämnden på olika sätt vid flera tillfällen, men Gunilla Lindberg hade gärna sett mer stöd från kommunen.

– Jag brukar vara med och hålla i Cornelisdagarna här varje år och det brukar vara fullsatt, så folk är som tokiga i det här. Men ingen har hittills öppnat plånboken, säger Gunilla Lindberg.

De hoppas att fågelskådning ska få ett uppsving på öarna

Nyheter Lokala fågelskådarna vill locka nya medlemmar Corona ställde in det planerade 20-årsjubileumet för Mälaröarnas ornitologiska förening. Nu tror föreningen att samma virus möjligen kan locka fler intresserade att börja fågelskåda.fredag 3/7 13:07

Ekerö kommun trotsar beslut om hemtjänst

Nyheter "Slår hårt mot oss anhöriga" Regeringen lämnade nyligen beskedet att kommuner inte får neka sommargäster hemtjänst. Trots det vägrar Ekerö kommun att ge sommargästen Lennart Stridsberg, som vanligtvis bor på Södermalm, den hjälp...fredag 3/7 11:14

Nu ska polisen bli mer synlig på öarna

Nyheter Stängd mötesplats. Polisen lämnar kommunhuset Efter fyra år läggs polisens kontaktpunkt Ekerö ner. I stället för en fast plats i kommunhuset väljer polisen att söka sig ut för att synas mer utomhus på öarna.måndag 29/6 11:36

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt