FORTSATT PLUGG. Botkyrkas skolor håller öppet, efter att Folkhälsomyndigheten rekommendation. Foto: Mostphotos/Claudio britos

Corona: Botkyrkas skolor håller öppet

Flera skolor i länet har uppmanat barn som vistats i riskområden utomlands att stanna hemma, med anledning av coronaviruset. I Botkyrka håller skolorna öppet som vanligt, efter Folkhälsomyndighetens rekommendation.

  • Publicerad 19:30, 4 mar 2020

I veckan har flera personer i Stockholms län testats positivt för det nya coronavirusetviruset, covid-19, enligt Region Stockholm och i veckan höjde Folkhälsomyndigheten risken för virusets spridning från ”låg” till ”måttlig”. Myndigheten bedömer också att risken är mycket hög för att personer upptäcks i Sverige som smittats av viruset utomlands.

Botkyrka kommun, som följer både myndighetens och Region Stockholms rekommendationer för hur viruset ska hanteras, hänvisar till Folkhälsomyndighetens hemsida för information om viruset. Alternativt går det att ringa till det internationella informationsnumret 113 13.

Måste gå i skolan

Samtidigt har flera skolor i Stockholmsområdet uppmanat elever som varit i Kina, Iran, Sydkorea eller norra Italien under sportlovet att vänta innan de kommer tillbaka till skolan. Men Botkyrka kommun bedömer att det inte finns någon anledning att bli hemma om du är frisk.

JARNLO: Coronalarm – nu oroas jag av folks egoism

Coronaviruset har hittills inte haft någon koppling till barn eller skolor, och enligt Folkhälsomyndigheten är avstängning av friska skolbarn inte effektivt. Därför håller kommunen förskolor och skolor öppna som vanligt, och friska elever som inte deltar i undervisningen riskerar att få ogiltig frånvaro. Det bekräftar kommunen på sin hemsida.

Ring 1177

En person med misstänkt smitta ska ringa in till 1177. Där bedömer sjuksköterskan, ibland i samråd med infektionskliniken, om en person behöver provtas samt om det är lämpligt att göra det i hemmet, enligt Region Stockholm.

Hemmatest för coronaviruset

Med hjälp av Regionens nya mobila testenheter kan ett team specialutbildad sjukvårdspersonal utföra tester i hemmet. Personer isoleras då under tiden man väntar på provsvar.

En person med misstänkt smitta ska ringa in till 1177. Enligt SVT Nyheter kan de mobila teamen tillsammans testa 80 personer per dag och bilarna ska vara igång klockan 9–21 varje dag.