TESTER. All undersökning och provtagning av coronaviruser samordnas via infektionskliniken på Karolinska i Huddinge. Foto: Claudio Britos

Corona: Ekerös skolor hålls fortsatt öppna

Förra veckan kom beskedet att en del kommuner i Stockholms län tillåter friska elever att stanna hemma från skolan, utan ogiltig frånvaro, vid oro för coronaviruset. I Ekerö ska dock friska barn gå till skolan som vanligt.

  • Publicerad 11:53, 10 mar 2020

På flera skolor i Stockholm har coronasmitta upptäckts bland elever. Men skolorna håller fortfarande öppet.

I Ekerö har inga kända fall upptäckts och också här är skolor öppna som vanligt. Barn som är friska uppmanas att gå till skolan, oavsett var de eller deras familj varit under sportlovet.

Träkvistabon Rebecca Wallden tycker inte att Ekerö kommun har tagit risken på tillräckligt allvar.

– Det handlar inte om att skrämma upp folk men jag tycker att man ska vara transparent och inse allvaret i ett nytt virus. Men från mina barns skola fick vi bara informationen att inga åtgärder kommer tas. Det gör en ju knappast lugn, säger hon.

Själv jobbar hon på ett internationellt företag som redan 27 februari fattade beslut om att alla som vistats i riskområden skulle sitta i karantän i 14 dagar. Inga möten får heller bokas med externa gäster på kontoret utan att kontroller görs innan och internationella resor hålls till ett minimum.

Skulle trotsa kommunen

Rebecca Wallden har själv inte varit i något av riskområdena.

– Men hade jag varit det hade jag trotsat kommunen och hållit mina barn hemma, trots ogiltig frånvaro, i respekt för andra, säger hon.

På Ekerö kommun följer man rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten som bedömer att risken för en allmän spridning av coronaviruset i Sverige är måttlig.

– Vi kan inte skicka hem friska barn från skolan. Vi följer händelseutvecklingen och får kontinuerliga lägesbilder från Region Stockholm. Vi har beredskap för om läget förändras, men vi ska inte stänga ner samhället, säger Johan Elfver, presschef på Ekerö kommun.

Riktlinjer för Ekerö kommun

Personer som har rest i de utsatta områdena och uppvisar symptom som hosta, andningssvårigheter eller feber ska kontakta sjukvården genom att ringa 117.

Det finns ingen anledning att stanna hemma om du är frisk.

Alla kan också följa rekommendationerna att tvätta händerna, använda handsprit, nysa och hosta i armvecket och undvika kontakt med misstänkt smittade.

Källa: Ekerö kommun

Visa merVisa mindre

Det ska du göra om du misstänker smitta

Ring telefonnummer 1177 om du har feber, hosta eller andningsbesvär och något av följande stämmer in på dig:

Du har under de senaste 14 dagarna varit i Kina, Hongkong, Iran, Sydkorea eller norra Italien. För Italien omfattas Aostadalen, Piemonte, Ligurien, Lombardiet, Emilia-Romagna, Trento-Alto Adige, Veneto, Friuli Venezia Giulia och Toscana.

Du har under de senaste 14 dagarna varit i kontakt med någon som har covid-19.

När du ringer telefonnummer 1177 får du information om när och var du ska söka vård. Om du mår bra behöver du inte kontakta vården, även om du har varit i ett område där personer har blivit sjuka av coronaviruset.

Källa: 1177

Visa merVisa mindre

Smittspårning av coronaviruset

Finns det misstanke om smitta på en skola är det Smittskydd Stockholm som ansvarar för att individen får lämna prover, får provsvar och vid konstaterad smitta ansvarar för vård.

Om en elev eller personal på skolan upptäcks med infektionen görs en normal smittspårning av smittskyddsläkare, som bedömer om någon elev eller personal behöver vara hemma eftersom hen varit utsatt för smitta.

Om en person hittas i smittspårningen får den personen instruktioner att vara hemma med självkarantän.

Om man inte blir kontaktad av Smittskydd Stockholm betyder det att Smittskydd Stockholm bedömt att man inte har varit utsatt för smittrisk.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre

Fyra lokala spelare i TV-pucken i år

Nyheter Unga talanger redo för årets upplaga Fyra unga spelare från Mälaröarna har tagit plats i olika lag i årets TV-puck. Men kvalet har ställts in på grund av pandemin och det är ännu inte fastställt hur finalen ska spelas.tisdag 29/9 16:38

Efter ett halvår – grönt ljus för motioner igen

Nyheter Vill se Sportotek i kommunen I dag, torsdag, lade oppositionen sin första motion på över ett halvår. Den handlar om möjligheten att inrätta ett Sportotek.torsdag 24/9 16:57

S: Dags att oppositionen får komma med förslag igen

Nyheter Vill återinföra motioner i kommunfullmäktige I våras beslutade gruppledarna i kommunfullmäktige att stoppa alla motioner i kommunstyrelsen. Nu vill oppositionen återfå möjligheten att göra sin röst hörd.tisdag 22/9 11:37