Corona slår olika hårt mot företag

Coronakrisen är ett hårt slag mot många företag. Men medan vissa får göra sig av med personal får andra nyanställa. Nu lånar Martin & Servera ut stora delar av sin personal till ett grannföretag i Varghällar.

  • Publicerad 14:17, 3 apr 2020

Vi har lånat ut chaufförer till andra branscher och företag.

Medan coronaviruset innebär stora svårigheter för företag inom flera branscher rapporterar många livsmedelsbutiker tvärtom att försäljningen ökar. Detta märks till exempel på Coops varuterminal i Bro där man den senaste tiden har annonserat efter 140 nya medarbetare.

– Trycket har varit ovanligt högt på våra butiker de senaste veckorna, det är ett säljtryck som inte är vanligt för den här perioden. Det är också så att personalen är ombedd att stanna hemma om man är sjuk, det är också en faktor. Så det är också för att täcka upp folk som är sjuka och för att möta upp försäljningsökningen, säger Tarik Belquaid, pressekreterare på Coop.

Bunkring ökar försäljning

Det som har ökat i försäljning är just de varor som många har påståtts bunkra.

– Det är främst varor med längre hållbarhet som exempelvis ris, pasta och konserver. Hushållspapper och toalettpapper är också varor som det är extra högt tryck på, säger Tarik Belquaid.

Det är dock osäkert om behovet av ny personal kommer att leda till permanenta anställningar.

– Det får vi se, vi har ett stort tryck och det är mycket resurser som behövs. Vi får se hur länge behovet finns samt hur länge det fortsätter. Efter det får vi se vad som blir nästa steg, säger Tarik Belquaid.

Tomma restauranger

Medan matbutikerna har ökat sin försäljning står många restauranger tomma när människor uppmanas stanna hemma. Detta har lett till att företaget Martin & Servera, med lager i Enköping, som bland annat levererar mat till restauranger och storkök, tappat mer än halva sin försäljning till restaurangmarknaden.

Därför använder Martin & Servera nu möjligheten med korttidsarbete som regeringen har infört. Korttidsarbete innebär att arbetstagare tillfälligt går ner i lön och arbetstid. Kostnaden delas mellan arbetsgivare, arbetstagare och staten.

Lånar ut personal i Enköping

I Enköping har Martin & Servera lyckats lösa situationen för vissa anställda genom att ”låna ut” dem till Coops frysterminal som ligger på samma gata.

– När det gäller Enköping är det så att Martin & Servera finns på ena sidan vägen och Coop på andra sidan vägen. Där vet jag att ett antal lagerarbetare har lånats ut. Vi har dessutom lånat ut chaufförer till andra branscher och företag, säger Christina Gezelius, informationschef på Martin & Servera.

Korttidspermittering

Regeringens förslag om korttidspermittering bygger på ett tidigare förslag om ett nytt system för stöd vid korttidsarbete, men subventioneringsgraden utökas kraftigt. Staten kommer att ta tre fjärdedelar av kostnaden för att personal går ned i arbetstid, jämfört med korttidsarbete där kostnaden delas lika mellan arbetsgivare, arbetstagare och staten. Förslaget innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen.

Källa: Regeringen

Visa merVisa mindre

Det strömmar ljuv musik ur Bringelands lada

Nyheter En lada i Västra Vällinge utanför Enköping har blivit ett ljus i en annars nattsvart konsertbransch. Sedan några månader tillbaka har Cultureaid strömmat livekonserter via sin facebook-sida med...torsdag 4/6 7:44

Blåljusnyheter: Kvinna biten av hund under stadspromenad

Nyheter När två kvinnor var på promenad i Enköping blev den yngre av dem biten i handen av en för dem okänd hund, vars ägare stod intill. Dessutom har onyktra kört bil – till och med lastbil! – och utemöbler...onsdag 3/6 9:53