FÖRLORARE. Trots en säsong med tre seriesegrar (östra hockeyettan, norra allettan och hockeyettans final) står Vilda Väsby som förlorare efter Ishockeyförbundets beslut om att stoppa upp- och nedflyttningar. Foto: Bror Rosenback

Corona stoppar Väsbys kval till Hockeyallsvenskan

Hockeyförbundet har som följd av coronaviruset stängt säsongen. Alla lag blir därmed kvar i den serie de spelat. Detta slår hårt mot Väsby Hockey som nu överklagar beslutet till riksidrottsnämnden.

  • Publicerad 16:36, 16 mar 2020

Nu känns det som om de lag som det gått bra för, som Väsby Hockey, missgynnas.

BESVIKEN. Tom Tärnström anser att Väsby Hockey har samma rätt som AIK och Kristianstad att gå upp i allsvenskan. Foto: Jonny Andersson

Det var på söndagen som Svenska ishockeyförbundet beslutade att säsongen stängs efter coronavirusets framfart. Det blir därmed ingen upp- eller nedflyttning i seriesystemet i år. Men Väsby hockey tänker överklaga förbundets beslut till riksidrottsnämnden.

– Det känns som en rejäl smocka. Vi hade efter en fantastisk säsong nått kvalserien och ville självklart spela om en plats i Hockeyallsvenskan, säger Tom Tärnström, klubbchef i Väsby Hockey.

Han hade hellre sett en mer flexibel lösning som att utöka både allsvenskan och SHL med två lag. Nästa säsong kunde fler lag sedan ha flyttats ned.

– Med tanke på den världskatastrof coronaviruset innebär kunde man ha tittat på lösningar som varit bättre för alla.

Avbröts i kvalserien

När allt spel avbröts låg Väsby Hockey i kvalserien med nedflyttningshotade AIK och Kristianstad i väntan på tre ytterligare lag.

– Serien är färdigspelad och vi är helt likställda med AIK och Kristianstad. Vi har noll poäng och noll matcher spelade. Ändå får de behålla sin plats i Hockeyallsvenskan.

Enligt Tom Tärnström har klubben lämnat flera förslag till förbundet om hur situationen kunnat lösas. Allt från en trelagsserie inför tomma läktare till uppflyttning av alla lag – och även lottning.

Stöttat

Och folk har hört av sig med stöttning. Även en namninsamling med en "uppmaning till omprövning av Svenska Ishockeyförbundets beslut kring uteblivna serieavancemang" har dragits i gång för Modo, Björklöven – och Väsby.

– Det känns otroligt. Folk från hela Sverige har hört av sig och uttryckt sitt stöd.

Klubben vet ännu inte om man tänker begära kompensation för uteblivna publikintäkter.

– Vi måste först räta ut det sportsliga. Vi har ju budgeterat för kvalserien och har kostnader för den.

Är det här dödsstöten för Väsby Hockey?

– Nej, verkligen inte. Det här är första året av en treårssatsning. Men det hade självklart varit trevligt om vi gått upp i år, säger Tom Tärnström.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Labradoren Zira ormbiten i Törnskogen

Nyheter Matte vill varna andra hundägare: "Huggormarna har vaknat" Promenaden i Törnskogen slutade med dropp och nästan ett dygn på djursjukhuset för labradoren Zira, 4. Hon blev med största sannolikhet biten av en huggorm. Nu vill matte Viveca Jarkovsky varna andra...lördag 4/4 7:15

Tomas gjorde en bucketlist – och blev svensk "på riktigt"

Nyheter ✔Fjällvandra ✔Midnattssol ✔Bada isvak ✔Se på ishockey För ett år sedan tog engelsmannen Tomas Spragg Nilsson på sig uppdraget att uppleva så mycket svenskt som möjligt innan han fick sitt medborgarskap. Snart släpper han en bok om sina upplevelser.fredag 3/4 16:00

Experten: Staten måste skjuta till mer pengar

Nyheter Mindre företag drabbas hårdast av coronakrisen Små marginaler och en snöbollseffekt leder till att många mindre företag ligger risigt till, på grund av coronakrisen Det menar Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas...fredag 3/4 13:50
Stockholm Direkt