STABSLÄGE. S:t Görans sjukhus har gått upp i stabsläge sedan ett fall av coronaviruset har bekräftats på sjukhuset. Foto: Andreas Enbuske

Coronafall på S:t Görans sjukhus – stabsläge införs

Under söndagskvällen bekräftades att en patient som sökt vård på Capio S:t Görans sjukhus är smittad av det nya coronaviruset. Ytterligare ett fall utreds just nu.

  • Publicerad 14:32, 9 mar 2020

Enligt Region Stockholm ska patienterna ha kommit till sjukhuset i fredags och vårdats vid olika enheter, men det var under söndagskvällen som provsvaren visade att en av personerna bar på coronaviruset. Den andra patienten inväntar man provsvar på för tillfället.

32 nya coronafall i Stockholm

Patienterna ska inte ha någon koppling till varandra och vårdas nu isolerat vid infektionsklinik och smittspårning har inletts enligt ett pressmeddelande.

Patienterna ska inte ha gjort någon resa till riksområden eller ha haft kontakt med personer som är konstaterat smittade, enligt Region Stockholm. Personal på S:t Görans som kan ha haft kontakt med patienterna har tagits ur tjänst tills dess att Smittskydd Stockholm bedömt om de utsatts för risk för smitta.

Vill kunna ta snabba beslut

Sjukhuset håller öppet som vanligt men har gått upp i stabsläge. Detta för att "kunna ta snabba beslut och underlätta samarbete inom sjukhuset samt med Smittskydd Stockholm, Vårdhygien och den Regionala särskilda sjukvårdsledningen inom Region Stockholm" enligt uttalandet. Sjukhuset och Smittskydd Stockholm jobbar nu tillsammans för att spåra personer som kan ha blivit utsatta för smitta.

– Vi följer våra rutiner för smittspårning för att nå personer som patienterna har haft kontakt med för att avgöra behov av provtagning, isolering och andra åtgärder, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm i ett uttalande.

Han betonar i uttalandet att det är "viktigt att den som har feber och luftvägssymptom även fortsättningsvis ringer 112 vid livshotande tillstånd eller 1177 i andra fall och beskriver sina symptom istället för att åka direkt till en mottagning".

Det ska du göra om du misstänker smitta

Ring telefonnummer 1177 om du har feber, hosta eller andningsbesvär och något av följande stämmer in på dig:

Du har under de senaste 14 dagarna varit i Kina, Hongkong, Iran, Sydkorea eller norra Italien. För Italien omfattas Aostadalen, Piemonte, Ligurien, Lombardiet, Emilia-Romagna, Trento-Alto Adige, Veneto, Friuli Venezia Giulia och Toscana.

Du har under de senaste 14 dagarna varit i kontakt med någon som har covid-19.

När du ringer telefonnummer 1177 får du information om när och var du ska söka vård. Om du mår bra behöver du inte kontakta vården, även om du har varit i ett område där personer har blivit sjuka av coronaviruset.

Källa: 1177

Visa merVisa mindre