Dramaten begränsade besöksantalet till 430 platser, men långtifrån så många kom. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Mostphotos

Coronakrisen slår stenhårt mot kulturarbetare

Alla typer av publika evenemang som konserter, turnéer och föredrag som lockar mer än 500 personer ställs in i coronakaoset. Nu larmar flera fackförbund om att det slår stenhårt mot frilansande kulturarbetare.

  • Publicerad 20:00, 15 mar 2020

Musiker, artister, skådespelare, frilansande fotografer och journalister är några av alla kulturarbetare som drabbas hårt när evenemang ställs in efter att de nya coronareglerna infördes 11 mars om att inga sammankomster för över 500 personer får hållas i Sverige.

– Där försvann jobb för 25 000 kronor, skrev någon på sociala medier, samma här, samma här, skrevs det i tråden. Även om man förstår att det regeringen gör är helt rimligt så är det en tuff tid för många av våra medlemmar, säger Paulina Holmgren, förbundsordförande på Svenska fotografers förbund.

"Hela kultursektorn berörs"

Kulturnätverket KLYS som har 14 anslutna fackförbund har arbetat fram en rapport som analyserar läget för hur kulturarbetare påverkas av regeln om sammankomster som ska skickas till kulturdepartementet. Där beskrivs bland annat de enskilda kulturskaparnas sociala utsatthet då många varken har tillgång till a-kassa eller kan skapa en sjukpenningsgrundande inkomst.

– Vi har jobbat febrilt med frågan de senaste dagarna. Hela kultursektorn berörs av regeringsbeslutet på olika sätt. Situationen är katastrofal utifrån vad de olika medlemsorganisationerna rapporterat. Många kommer ha svårt att ha råd med mat och hyra, säger Ulrica Källén, verksamhetsledare på KLYS.

Jan Granvik, ordförande för musikförbundet, berättar att det är märkbart många medlemmar som hör av sig för att fråga om råd om förlorade intäkter men även många arrangörer som vill få vägledning om hur de bör agera. Han tror att ett alternativt trygghetssystem för de som drabbas är absolut nödvändigt.

– Försäkringskassan och socialtjänsten kommer överbelastas. Det behövs införas ett tillfälligt system som stöttar dessa personer, säger Jan Granvik.

"Kommer ta lång tid"

Även allt fler mindre evenemang blir nu avblåsta och eventlokaler ekar tomma trots att de tar in färre än 500 personer. Flera fackengagerade förklarar att det är människors beteendemönster som har förändrats. Från ett utsålt Dramaten på 740 platser begränsades platserna till 430 men under gårdagens föreställning där teaterförbundets ordförande Simon Norrthon medverkade, kom endast 200 personer.

– Folk bokar av själva. Det kommer nog ta lång tid innan dessa platser får tillbaka publikens förtroende, säger Simon Norrthon.

Ulrica Källéns exempel på förändrade beteenden är att biofilmerna Parasit och Min pappa Marianne förlorat 60-70 procent av sin publik den senaste veckan för att så få dyker upp.

– En sådan utveckling har både långvariga och kortvariga konsekvenser. Med dåliga publiksiffror kan det till exempel bli svårt att få filmstöd i framtiden.

Tips från fackförbunden

Kontakta ditt fackförbund.

Försök förhandla om en uppskjutning av event snarare än en avboking.

Försök förhandla med din uppdragsgivare om att få dina bokade event åtminstone delvis betalda.

Kolla med ditt försäkringsbolag om eventuell ersättning.