Foto: Privat?

Coronakrisen tvingar musiker giga online

En inställd spelning är också en spelning. I alla fall för gröna linjens egen Hank Williams, som tog livescenen till sitt eget vardagsrum, och livestreamade det hela på sin Facebook-sida. Allt för fansen.

  • Publicerad 16:00, 21 mar 2020

När countryartisten David Ritschard, av vissa kallad "gröna linjens egen Hank Williams", skulle spela i Malmö på Babel med sitt band, kom omständigheter emellan.

Omständigheterna var regeringens förbud mot folksamlingar på över 500, och kanske också en allmän känsla hos folk att man ska ta sitt ansvar och hålla sig hemma.

Men alla de som köpt biljett till spelningen behövde inte gå helt lottlösa, för att David Ritschard gjorde det som flera andra kulturarbetare testat. Att helt enkelt hålla en akustisk version av spelningen hemma i vardagsrummet, och live-streama det hela:

– Idén kom spontant liksom och var som en gest för de som tänkt komma. Aldrig gjort något liknande. Det var kul att bjussa Malmöpubliken på tills nästa gång vi kommer.

Hur blev själva giget?

– När man går upp på scen i vanliga fall är man väldigt förberedd, men här var alla mer förvirrade och tagna så vi tog vad vi hade... men det kändes som att vi nådde ut och hittade ett nytt sväng där i vardagsrummet!

Hur resten av turnén blir går inte att säga. De är i skrivande stund inte inställda, men som mycket annat lever de farligt. Men hur det än blir är det inte hugget i sten att de kör hemma-gig igen. På lång sikt är det kanske inte ens önskvärt:

– Det är inte hållbart att musiker börjar spela gratis på internet istället för konserter. Vill man fortsätta med det så måste man ha något system för att få in pengar, folk måste äta. Det gäller musiker och livearrangörer också.

Men även om det skulle gå att tjäna riktiga pengar på att göra spelningarna online, så tycker David att det sociala i "socala medier" inte räcker till:

– På lång sikt vore det såklart tråkigt om folk blev för bekväma och slutade träffa varandra på lokal. Den här typen av spelningar gör sig bäst som ett komplement.