Under sommaren är fler poliser i tjänst än vanligt, för att möta trycket när stockholmarna i större utsträckning semestrar på hemmaplan. Bilden vid Flatenbadet är en arkivbild. Foto: Sacharias Källdén/Polisen

Coronapolisens plan inför sommarens trängsel

Stockholm brukar tömmas på sommaren. I år ser det ut att bli precis tvärtom. Polisen i region Stockholm behåller stora delar av personalstyrkan under semestern för att ha läget under kontroll.

  • Publicerad 12:19, 25 jun 2020

Inte tal om att tömma en badstrand

Det rådande coronaläget gör att stockholmare i högre grad stannar kvar i stan i sommar. På grund av det har det höjts ett varningens finger för att både stök, bråk och brott kan komma att skjuta i höjden.

Men polisen både hoppas och tror på en lugn och trevlig storstadssommar.

– I och med coronapandemin blir det en speciell sommar som ingen av oss har upplevt tidigare. Men polisen har tagit höjd för det här och personalen har gjort stora uppoffringar, säger Michael Fetz, Stockholmspolisens kommenderingschef i den särskilda händelsen corona.

Fler poliser i tjänst

Vanligtvis brukar cirka 50 procent av personalstyrkan vara ledig under sommaren. Nu är närmare 65-70 procents kvar på jobbet, främst i de verksamheter som är mest samhällskritiska som till exempel ingripandepolisen.

– Vi har väldigt mycket personal kvar i tjänst och har utgått från scenariot att många stockholmare väljer att stanna hemma och inte reser iväg, samtidigt som det kommer en hel del turister. Vi kan klara en större påfrestning, säger Michael Fetz.

Inga speciella coronadirektiv

Polisen har inte fått några speciella direktiv gällande stora folksamlingar. Lagen om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar säger att polisen har möjlighet att ingripa, om det är mer än 50 personer samlade.

Men samlas större grupper, utan att det rör sig om en offentlig tillställning eller allmän sammankomst, kan polisen inte göra något.

– Däremot kommer vi försöka prata med folk om det är för stora samlingar. Men det blir inte tal om att till exempel tömma en badstrand. Vi hoppas att arrangörer och allmänhet tar sitt ansvar.

Fetz och hans kollegor följer utvecklingen i Stockholm noga, inte minst när det kommer till antalet brott i regionen. Hittills har de inte sett någon markant ökning.

– Vårt mål är givetvis att det ska fortsätta så under sommaren.

Det låter som läget är under kontroll?

– Ja, jag känner mig verkligen lugn inför sommaren. Läget ser bra ut i Stockholm. Vi har mycket personal i tjänst, samtidigt som alla stora evenemang inställda. Sammantaget ser det därför väldigt bra ut.