Turnering. I augusti spelas EM i cricket, division 2, på Gärdets sportfält. Foto: Mostphotos

Cricket-EM spelas snart på Gärdet

Har du lust att kolla på en riktig cricket-match? Snart har du chansen att göra det på hemmaplan, i augusti spelar flera lag från Europa på Gärdets sportfält.

  • Publicerad 11:40, 22 jul 2016

Brännboll har väl de flesta spelat någon gång, på skolans gympalektioner om inte annat. Men nu är det riktig cricket som gäller – om några veckor intar cricketspelare från Europa sportfältet på Gärdet. Den 17-20 augusti är det nämligen EM i cricket, division 2. Förutom Sverige deltar även Spanien, Tyskland, Isle of Man, Gibraltar och Israel. Vinnaren flyttas upp till Europas division 1.

Den som vill kolla på matcherna kan förvänta sig en matchtid på 2,5-3 timmar. Det kommer också finnas aktiviteter för barn och möjlighet att prova på sporten. Allt är gratis.

Matcher kommer även spelas på Skarpnäcks sportfält. Båda sportfälten kommer ha nybyggda cricketplaner, skriver Svenska cricketförbundet på sin hemsida. Som arrangör står Svenska cricketförbundet och Stockholms stad.

Cricket i Sverige

Cricket är ett bollspel som utövas mellan två lag, med elva spelare i varje lag. Man spelar på en ovalformad gräsplan, det finns kastare, slagmän och poäng fås genom runs, d.v.s. att springa över gräset när man slagit bollen utan att brännas. Sporten har spelats sedan åtminstone 1500-talet. 

Det finns 54 cricketklubbar i Sverige med över 3 000 registrerade spelare. 70 lag spelar i fyra divisioner och det finns också en ungdomsliga.

Källa: Svenska cricketförbundet