Utöka. Stäng av ett körfält och gör det till cykelbana för att lösa trängseln för cyklisterna tycker cykelexperten Krister Isaksson. Foto: Mostphotos

Cykelexperten: Ta bort bilkörfält på Munkbron

Drygt 13 000 cyklister trängdes genom hatpassagen Munkbron under ett rekorddygn i staden. Så här tycker cykelexperten att staden ska lösa trängseln – redan imorgon.

  • Publicerad 06:50, 22 maj 2018

Den senaste tidens värmebölja har lockat fram fler cyklister än någonsin tidigare i staden. Enligt trafikkontoret slogs flera rekord i förra veckan. Rekorddygnet nummer ett var tisdagen 15 maj. Då passerade 13 334 cyklister vid Munkbron, drygt 12 000 tog sig över Liljeholmsbron och nästan 11 000 cyklade över Stadshusbron, enligt trafikkontoret. De två första platserna är även två hatpassager för många cyklister.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men nu har cykelexperten Krister Isaksson ett förslag för att lösa den största proppen, Munkbron. Och det handlar inte om att snabba på bygget av den nya bro som är under utredning.

Ett steg närmare cykelbro mitt i centrala Stockholm

Han tycker staden ska testa att stänga av ett körfält på Munkbron och omvandla det till en norrgående cykelbana och låta den nuvarande cykelbanan vara kvar för södertrampande cyklister. Detta skulle gå att testa omgående, anser Isaksson.

– Lite som man gjorde på försök på Götgatan och även tidigare under en byggperiod på Munkbron. Då gjordes bedömningen att det skulle fungera och det skulle det göra nu också. Det skulle gå att ställa ut betongblocken redan imorgon, säger Krister Isaksson, cykelplanerare på Sweco.

– Det är ett utmärkt tillfälle att testa nu när biltrafiken är kraftigt begränsad på grund av Slussen-bygget. Det finns ingen anledning att vänta på den nya bron. Det är en stor osäkerhetsfaktor kring den och det kommer ta lång tid om den överhuvudtaget blir av.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om man inte kan vänta på varken ny bro eller eventuell test med ny cykelbana, hur skulle du tipsa om att man tar sig från City till Söderort?

– Jag gillar Västerbron, det är absolut inte tomt men en annan typ av trängsel, ett annat flow. Sedan struntar jag också i Liljeholmsbron utan letar mig bort till Årstabron. För mig är inte omvägar så besvärliga, det är viktigare att det snurrar på.

Förutom tisdagen sattes även rekord i antalet cykelpassager dagen efter då nästan 13 000 cyklister tog sig över Västerbron och det slogs även rekord vid bland annat Brommaplan, St Erikgatan, Flatenvägen, Sofielundsplan och på Årstabron, enligt trafikkontoret. Väldigt glädjande, tycker Krister Isaksson.

– Sedan 90-talet är det en pil som bara pekar uppåt och det beror på en långsiktig, målmedveten satsning på att ställa om trafiksystemet. Då kommer såna här proppar ur. Det var ju jättefint väder och då kommer ännu fler cyklister. Det är jätteroligt, när man jobbar med det här, att se att åtgärderna får de effekterna som när man gör bedömningar innan, säger han.

Krister Isaksson. Foto: Mikael Andersson

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.