Cykelfiasko på Östermalm

Nu kan man gå och cykla genom Valhallavägens allé igen. Men räkna med lite extra träning...

  • Publicerad 17:44, 31 maj 2018

Under bygget av Värtavägens nya cykelbana har allén i rondellen i Valhallavägen varit stängd för genomfart och gående och cyklister har fått ta andra vägar. Men nu har staketen tagits bort och det är fritt fram. Men de som försökte blev nog lite överraskade.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I rondellen och på gång- och cykelbanan en bit upp mot Fältöversten ligger det ett tjockt lager grus.

– Har ni sett det nya gruset? Det är extremt mycket. Folk kör fast, det är som kvicksand, säger en tipsare.

Vi bestämmer oss för att testköra. Och mycket riktigt. En aning svårtrampat och lite slirigt. Och det verkar fler tycka. Flera cyklister väljer att hoppa av sina stålhästar och knata medan andra kämpar på med lite mer frenetiskt trampande.

Stadens miss: Nu stoppas cyklisterna från nya cykelbanan

Vi söker svar hos trafikkontoret på om detta är temporärt, en miss av entreprenören eller om tanken är att det helt enkelt måste sätta sig av idogt knatande och trampande.

Enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) är det klart att det ska gå att cykla utan att fastna på sträckor som är skyltade för cykel.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Är det skyltat för cykel så är det klart att man inte ska fastna i kvicksand. Men de tekniska frågorna, om gruset ska sätta sig, känner jag inte till. Jag får fråga helt enkelt, säger han.

Uppdatering:

Trafikkontoret har återkommit med svar.

– På nybelagda plattytor måste det ligga grus som fyller på gruset ner i fogarna, skriver Erik Söderberg i ett mejl till redaktionen.

GRUSAT. Nyuöppnade gång- och cykelvägen i Valhallavägens allé har fått en rejäl skopa grus. Eller snarare flera. Foto: Per Brandt

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.