ENAD RÖST. En skrivelse i trafiknämnden föreslår att trafikkontoret ska redovisa hur staden bör ställa sig i frågan om att bära cykelhjälm eller inte. Foto: Mostphotos

Cykelhjälmsfrågan föreslås utredas av staden

En skrivelse i trafiknämnden kräver att stadens förvaltningar och politiker ska ha en enad röst och vara ärliga med riskerna med att inte använda cykelhjälm.

  • Publicerad 13:06, 15 nov 2018

Att bära hjälm eller icke bära hjälm, det är frågan. Sedan en tid tillbaka har det pågått en hätsk hjälmdebatt i Stockholm.

Allt började med att Miljöpartisten Lorentz Tovatt berättade att han inte använder hjälm.

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) förklarade att han inte heller bär hjälm korta sträckor.

Något som fick oppositionsborgarrådet Jan Valeskog att se rött.

MP-politikern: Därför använder jag inte cykelhjälm

Nu landar frågan i Stadshuset. Idag lägger Socialdemokraterna en skrivelse i trafiknämnden, där de önskar att trafikkontoret ska redovisa hur de ser på frågan ”om vuxna personer bör uppmanas att använda cykelhjälm eller inte, både på korta och längre sträckor”.

– Vi lägger skrivelsen för vi tycker det är viktigt att staden har en enad röst i den här frågan och kommunicerar ett och samma budskap. Idag har vi ett trafikborgarråd som offentligt går ut antyder att hjälm inte är viktigt. Det är absurt, säger Jan Valeskog (S).

Enligt honom är syftet med skrivelsen att en gång för alla reda ut var staden står i hjälmfrågan, och vad som är okej att kommunicera utåt när man arbetar inom staden.

– Att ha ledande politiker som säger att hjälm inte är viktigt är mycket olyckligt, säger Jan Valeskog.

JARNLO: Det är inte farligt att cykla – men hjälm är bra

Staden har genomfört många åtgärder för att öka trafiksäkerhetsarbetet för cyklister, bland annat fler cykelbanor som är separerade från biltrafiken. Detta är positivt. Men man bör parallellt med detta även kommunicera vikten av att bära hjälm, anser Valeskog.

– Jag är övertygad om att de flesta på trafikkontoret tycker som jag. Det vi vill med skrivelsen är att staden på ett korrekt sätt ska informera om cykelhjälmens effekter, säger Jan Valeskog.

Skulle du vilja se ett hjälmtvång?

– Nej. Om folk som inte förstår betydelsen av hjälm, då hjälper inte lagstiftning.