Cykelpendlare: Tänk som en cyklist

Cykelbanor på cirka 23,5 kilometer ska byggas runt om på öarna. Men planerna ligger långt i framtiden. – Jag skulle vilja att kommunen tänkte som en cyklist när de planerar, säger cykelpendlaren Fredrik Zandrén.

  • Publicerad 15:01, 18 maj 2018

Det är enstaka insatser och inget genomgående cykelstråk.

Totalt ska det finnas 77,35 kilometer av gång- och cykelvägar på Mälaröarna. Det klubbade kommunen i en plan från 2014. Men ännu är det långt kvar till planen är verklighet.

En av de cykelvägar som föreslagits är längs Ekerövägen till Sundby.

– Där stötte vi på patrull med en markägare som inte ville att det skulle gå en cykelbana över dennes tomt. Så det har blivit en fastighets- och markfråga som dragit ut på tiden och där man inte riktigt nått fram till varandra, säger Johan Elfver, kommunikationschef på Ekerö kommun.

Leds ut mot trafiken

I dagsläget tar cykelvägen slut vid Winabs vikväggsfabrik. Kommer man cyklande från Ekerö tätort ut mot Sundby så leds man i ut i körbanan mot mötande trafik.

– Känner man inte till det så kan det sluta riktigt illa. Cykelvägen går rakt ut i vägen, säger Fredrik Zandrén.

Han är just nu föräldraledig men cykelpendlar annars från hemmet i Nibbla backe till jobbet i stan. Han saknar framförallt ett genomgående cykeltänk i Ekerö.

– Det är ett hopkok av små bitar. Det är enstaka insatser och inget genomgående cykelstråk. Vissa ställen är jättebra och andra jättedåliga, säger han.

På vägen genom Ekerös tätort blir man dirigerad upp på trottoarer och ut i körbanan om vartannat och det gör att det tar tid menar Fredrik Zandrén.

– Det är så många hinder på vägen genom hela centrala Ekerö och det stör flödet. Det går inte att bara trampa på, säger han.

Behövs små åtgärder

Bitvis är det ganska små åtgärder som skulle göra stor skillnad för att göra cykelpendlingen snabbare och säkrare, tror han.

– Det skulle inte kosta så mycket att sänka en trottoarkant men det skulle göra mycket för cyklisterna, säger han.

Från Tappström vidare in mot Nockeby är det en väldig skillnad. Denna vinter var vägen dessutom sopsaltad i stället för sandad.

– Det blir som sommarväglag. Man slipper gruset som också tar tid att sopa upp. Det är väldigt trevlig cykling på den sträckan, säger Fredrik Zandrén.

Ny beläggning

I Stockholms stad har totalt en miljard kronor öronmärkts för cykelprojekt mellan 2012 och 2018. Några av de investeringar som påverkar många cykelpendlare från Ekerö är den dubbelriktade cykelbana som byggs längs Bergslagsvägen.

Det kommer även läggas ny beläggning på cykelbanorna på Ulvsundaleden och på Drottningholmsvägen mellan Brommaplan och Nockeby.

Mälarö Tidning har sökt Ekerö kommuns miljö- och stadsbyggnadschef Tommie Eriksson och teknik- och exploateringschef Jonas Orring för en kommentar om cykelvägsplanen. De har dock inte varit anträffbara.

Så många gång- och cykelvägar planeras:

Ekerö tätort: 6,15 km. Detta inkluderar en cykelväg mellan Jungfrusund och Skärvik som invigdes i oktober förra året.

Stenhamra tätort: 1,3 km.

Färingsö: 9,85 km.

Munsö: 3,35 km.

Ekerö: 2,9 km.

Lovö: 0 km.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stort intresse för utlyst direktörsjobb

Nyheter Ansökningstiden har gått ut. Nu intensifieras rekryteringen av ny kommundirektör. – Det fanns ett 60-tal intresserade, säger Christina Thunholm, kommunens HR-chef.fredag 15/2 16:19

Krämer och kollegan grep och höll fast dieseltjuv – nu frias de

Nyheter Niklas Krämer och kollegan Leo Björkman fångade en dieseltjuv, band honom och överlämnade honom till polisen. Men gjorde de verkligen rätt? Nja, menar tingsrätten – men friar ändå.fredag 15/2 14:59

KRÖNIKA: Lite väl tidigt att få vårkänslor kanske

Krönika I måndags morse lät jag vinterjackan hänga kvar hemma i hallen. När jag gick till jobbet hade jag inte ens en tjocktröja under jackan utan nöjde mig med en skjorta. Alldeles lagom klädd för då...torsdag 14/2 8:12