Cykelresa på 200 mil ska väcka politiker

Över 200 mil på cykel – från Ängkärrsgatan i Huvudsta till EU-parlamentet i Bryssel. I veckan startade Guillermo Cortés sin tuffa resa för att höja cykelns status i Europa.

  • Publicerad 09:22, 27 jul 2016

Jag hade hört att Stockholm var en vacker stad. Bra startplats, tänkte jag.

In i det sista skruvade Guillermo på den cykel som blir hans närmaste följeslagare under drygt en och en halv månad. Delarna kommer från Cykelköket i Hagalund.

Guillermo Cortés förklarar hur han, en spanjor från Madrid, hamnade på en verkstad för begagnade cykeldelar i Hagalund.

För sju år sedan arbetade han på den spanska ambassaden i Kairo. Axel Östlund från Huvudsta arbetade på den svenska ambassaden. De unga ambassadtjänstemännen blev vänner och har hållit kontakten sedan dess.

– Jag har cyklat i hela mitt liv. Nu ville jag göra en egen grej och fick idén om den här cykelturen genom Europa. Jag hade hört att Stockholm var en vacker stad. Bra startplats, tänkte jag och kontaktade Axel, berättar Guillermo.

Cykeln som ska ta honom genom Europa kan väl närmast kallas nygammal. Esteban Bravo  från Cykelköket har hjälpt till att montera ihop en cykel av begagnade reservdelar som ska klara 200 mil på Europas vägar.

Huvudsyftet med resan är att höja cykelns status i Europa.

– I vissa länder som Sverige, Danmark och Holland är cykeln en naturlig del av stadsmiljön. Men i exempelvis Spanien och England ser man fortfarande cyklandet som en sport som bör praktiseras utanför städerna.

Under resan arrangerar han en insamling där pengarna går till en spansk organisation som hjälper personer som råkat ut för cykelolyckor. Varje år dör 2 000 cyklister i EU-området, 200 000 skadas.

– Cykling är bra för miljön och hälsan. Men bilisterna måste lära sig att respektera cyklisterna, säger Guillermo Cortés, som även arbetar med ett eget projekt som ska göra det säkrare för cyklister att navigera i storstäder.

I tisdags morse startade han från Axel Östlunds port på Ängkärrsgatan i Huvudsta. Resan går genom Skåne, Danmark, Hamburg, Amsterdam till EU i Bryssel.

– Jag sover hos vänner efter vägen men har tält och sovsäck med mig om det kniper.

I början på september beräknar han att vara framme vid EU-parlamentet i Bryssel.

– Förhoppningsvis vill någon politiker lyssna på vad jag har att säga.

Läs mer på:

http://www.asociaciondia.org (den spanska hjälporganisationen)

http://bikesandtech.com/ (mer om Guillermo Cortés projekt och resa)

MER Cykelköket

Cykelköket i Solna ligger bakom Olle Olsson-huset i kvarteret Odin i Hagalund.

Hos Cykelköket kan man låna verktyg för att laga sin cykel eller helt enkelt bygga en egen. Det finns ett stort, välsorterat reservdelslager.

Cykelköket fungerar även som en återvinningscentral för kasserade och övergivna cyklar.

Verksamheten syftar till att höja cykelns status och främja cyklandet.

Hemsida: www.cykelkoketsolna.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

De ska prata mobbning – i Grekland

Nyheter Fyra ungdomar från fritidsgården Q-lan i Bergshamra deltar i ett EU-finansierat utbytesprojekt i Grekland i sommar. Temat är mobbning. – Jag hoppas få tips på saker man skulle kunna göra för att...tisdag 19/6 10:39

Mördare vill ha tidsbestämt straff

Nyheter En man som 2004 dömdes till livstids fängelse för att ha knivhuggit sin fru till döds inför sina barn har begärt att få sitt straff tidsbestämt. Som grund för begäran anförs att mannen nu suttit...måndag 18/6 11:58