Byggstart. I april drar bygget av Florahuset igång vid Bäckvägen i Midsommarkransen. Foto: Belatchew Arkitekter

Cykelvänligt trähus byggs i Kransen

Solceller på taket, fasad i trä och utlåning av elcyklar i huset. Hållbarhet ska locka boende till Florahuset, som snart börjar byggas i Midsommarkransen.

  • Publicerad 12:10, 26 mar 2019

Det är 37 bostadsrätter som börjar byggas i april i hörnet där Bäckvägen och Cedergrensvägen möts. Det nya bostadshuset, som kommer ligga mitt emot Uppenbarelsekyrkan, får sex våningar och kläs helt i cederträ.

Ett hållbart och vackert material, enligt Rahel Belatchew, chefsarkitekt och grundare av Belatchew Arkitekter som ligger bakom Florahuset.

Arkitekter bygger sitt eget hus i Kransen

– Det speglar också vår tids omsorg om miljön. För oss är det naturligt att alltid tänka i termer av hållbarhet i våra projekt då det är vår tids allra viktigaste fråga, säger hon.

Grönt tak med solceller

På husets tak ska det finnas plats både för fetbladsväxter och örter och 50 kvadratmeter solceller. De väntas producera runt 34 000 kilowattimmar per år. Ungefär så mycket energi gör tre genomsnittliga lägenheter i Sverige åt årligen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I huset finns ett garage med plats för tio bilar och ett större cykelrum, med en verkstad där de boende kan tvätta och meka med sina cyklar. I huset ska det  både finnas bilpool och utlåning av last- och elcyklar.

Planen är också att föreningen ska uppmuntra att de boende åker kommunalt. Monitorer som visar när bussar och tunnelbanan går ska sitta i trapphuset och SL-kort ska subventioneras av föreningen i någon form. Exakt hur är inte klart ännu.

Under år 2020 ska huset vara inflyttningsklart.