Grusigt. Cykelbanorna i kommunen sopsaltades i början av vintern, för att sedan sandas. Foto: Malin Lo Lööf

Cyklist besviken över grusiga vägar i Vallentuna

Att våren ligger i luften är det ingen tvekan om. Men när snön smälter gör sig gruset påmint. Vallentunabon Kenneth Karlsson är besviken över hur kommunen sköter cykelbanorna.

  • Publicerad 16:36, 27 mar 2019

Kenneth Karlsson har under fem års tid cykelpendlat till Solna.

– Vallentuna har alltid stuckit ut som den överlägset sämsta kommunen, de är alltid senast på att både ploga och sopa. Nu är banorna helt nedgrusade, och sedan är det som man kommer till en magisk gräns. I Täby kyrkby är det plötsligt helt rent, säger Kenneth Karlsson.

I Täby kommun sopsaltas nämligen totalt sex mil cykelväg varje år, vilket gör att det inte samlas grus på vägarna från sandningen.

I höstas prövade Vallentuna kommun sopsaltning på Stockholmsvägen mellan Vallentuna centrum och Täby, något som pågick till januari i år. Notan landade på 750 000 kronor.

– Projektet slog väl ut och många var nöjda. Men dels är det en kostnadsfråga, och dels behöver man se över hur många som nyttjade banorna, säger Johan Carselind, gatu- och parkchef.

Gruset borta i maj

Om det blir sopsaltning på cykelbanorna nästa vinter återstår alltså att se.

Han påpekar att sopsaltning i kommunen inte är lagt på is, men att det nu är sandning som gäller på cykelbanorna.

När kan gruset vara borta på cykelbanorna?

– Gatorna ska vara helt rena den 15 maj. Idag kan man tycka att det är en lång tid, men det får inte vara frusna morgnar, för kör man med vatten då blir det till is. Men blir det en mild vår finns det möjlighet att det blir klart tidigare, och man är redan igång nu.

Sopsaltning

En maskin borstar bort snön och sprider samtidigt en saltlösning. Metoden minskar risken för slaskbildning och återfrysning, eftersom ytan sopas ren från snö innan saltlösningen läggs på.

Sopsaltning kan användas fram tills det blir åtta minusgrader, blir det kallare än så används traditionell snöröjning.

Hultsfred riktar stark kritik mot Täby

Nyheter ”Lurade samhällets mest utsatta" I ett brev till Täby kommun riktar Hultsfreds kommun hård kritik till kommunen. De menar att Täby lurat en flyktingfamilj att flytta från kommunen till just Hultsfred.torsdag 18/4 16:54

Nu är padelbanorna klara i Täby park

Nyheter BILDER: Så här ser det ut på platsen På den annars oanvända grönytan i Täby park lyser nu det gröna konstgräset. Idag öppnade Norrorts första padelbanor – utomhus.torsdag 18/4 16:47