Grusigt. Cykelbanorna i kommunen sopsaltades i början av vintern, för att sedan sandas. Foto: Malin Lo Lööf

Cyklist besviken över grusiga vägar i Vallentuna

Att våren ligger i luften är det ingen tvekan om. Men när snön smälter gör sig gruset påmint. Vallentunabon Kenneth Karlsson är besviken över hur kommunen sköter cykelbanorna.

  • Publicerad 16:36, 27 mar 2019

Kenneth Karlsson har under fem års tid cykelpendlat till Solna.

– Vallentuna har alltid stuckit ut som den överlägset sämsta kommunen, de är alltid senast på att både ploga och sopa. Nu är banorna helt nedgrusade, och sedan är det som man kommer till en magisk gräns. I Täby kyrkby är det plötsligt helt rent, säger Kenneth Karlsson.

I Täby kommun sopsaltas nämligen totalt sex mil cykelväg varje år, vilket gör att det inte samlas grus på vägarna från sandningen.

I höstas prövade Vallentuna kommun sopsaltning på Stockholmsvägen mellan Vallentuna centrum och Täby, något som pågick till januari i år. Notan landade på 750 000 kronor.

– Projektet slog väl ut och många var nöjda. Men dels är det en kostnadsfråga, och dels behöver man se över hur många som nyttjade banorna, säger Johan Carselind, gatu- och parkchef.

Gruset borta i maj

Om det blir sopsaltning på cykelbanorna nästa vinter återstår alltså att se.

Han påpekar att sopsaltning i kommunen inte är lagt på is, men att det nu är sandning som gäller på cykelbanorna.

När kan gruset vara borta på cykelbanorna?

– Gatorna ska vara helt rena den 15 maj. Idag kan man tycka att det är en lång tid, men det får inte vara frusna morgnar, för kör man med vatten då blir det till is. Men blir det en mild vår finns det möjlighet att det blir klart tidigare, och man är redan igång nu.

Sopsaltning

En maskin borstar bort snön och sprider samtidigt en saltlösning. Metoden minskar risken för slaskbildning och återfrysning, eftersom ytan sopas ren från snö innan saltlösningen läggs på.

Sopsaltning kan användas fram tills det blir åtta minusgrader, blir det kallare än så används traditionell snöröjning.

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt