Olycka. När en buss körde ut ur depån i Sjöstan krockade bussen och en cyklist. Cykelns framhjul blev totalförstört och en kvinna fick föras till sjukhus. Foto: Elina Lundberg & Privat

Cyklist kraschade in i buss i Sjöstan

Efter en kollision mellan en buss och en cyklist i Sjöstan kräver bussförare på nytt att säkerheten höjs utanför bussdepån.

  • Publicerad 15:07, 8 jan 2018

Det var tidigt på nyårsdagens morgon som en busschaufför körde ut ur depån i Fredriksdal i Hammarby sjöstad. SL-bussen, som skulle rulla ut i trafik, körde fram på cykelbanan utanför garaget för att spana efter bilar. Så här beskriver Stephan Gard, Kommunals huvudskyddsombud på arbetsplatsen, olyckan som sen inträffade.

– Busschauffören körde ut försiktigt, såg inga gående eller cyklister och stannade sen för att titta om det kom bilar. Då hörde han en smäll på höger sida av bussen och någon som skrek högt. Det var en ung kvinna som cyklat in i bussens sida vid mittdörrarna. Cykeln var helt demolerad, säger Stephan Gard.

Flera varningar för olyckor

Kvinnan fördes till sjukhus. Det är oklart hur allvarligt skadad hon var. Polisen bekräftar att olyckan ägt rum och att den utreds men vill inte uttala sig om vad som hänt.

Redan innan bussarna flyttades från östra Södermalm till depån i Sjöstan i somras ifrågasatte bussförare säkerheten vid garaget. Skyddsombudet har flera gånger varnat för konflikter när bussar måste korsa gång- och cykelbanan.

– Vi har tyvärr bara väntat på att det här skulle hända och det här hade kunnat gå ännu mer illa. Vi tycker att det är jättetråkigt att trafikkontoret inte har gjort några fartdämpande åtgärder för cyklister eller satt upp varningslampor här. Jag vill se att man måste kliva av cykeln och leda den över här, säger Stephan Gard.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han kräver nu igen att staden och Keolis ser över säkerheten men både trafikkontoret och bussbolaget vill först invänta polisens utredning av olyckan.

– Mig veterligen så är det här den första händelsen som vi har haft och vi har ingen aning om vad som orsakat den. Vi har stoppskyltar, blinkande ljus och våra förare är uppmärksamma och tar det försiktigt här, säger Johan Grönwald, Keolis depåchef i Fredriksdal.

Först om några år kommer den slutgiltiga trafiklösningen i området att bli klar. Då ska cyklister som kör söderut, nedför backen in mot Sjöstan, åka på den högra sidan vägen istället men den ändringen kan inte göras nu på grund av byggarbeten.

Platsen ses över

Att så länge bygga om cykelbanan för att få cyklisterna att sakta in är svårt, anser Katarina Kjellberg på trafikkontoret.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Sätts hinder upp kör cyklister ofta på trottoaren istället och det är definitivt inte mer trafiksäkert. Gupp kan också vara farliga, om man inte ser dem. Då kan man flyga långt som cyklist, säger hon.

Ett alternativ kan vara att sätta upp trafikljus vid övergångsstället utanför depån men det riskerar att stoppa upp all trafik. Staden för nu en dialog med Keolis och ser över vad som kan göras för att öka trafiksäkerheten, enligt Katarina Kjellberg.

Olycksplatsen. Foto: Hitta.se © Lantmäteriet/Metria

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.