Götgatsbacken. Här urartade ett bråk mellan en cyklist och en fotgängare i lördags. Foto: Sacharias Källdén

Cyklist slog gående blodig med låset

En person fick i helgen föras blodig till sjukhus efter att en cyklist slagit denne i huvudet med cykellås på Götgatsbacken. Anledning: Fotgängaren gick i cykelfilen. “Det är smått bisarrt”, säger polisen.

  • Publicerad 13:30, 19 sep 2017

Det var i lördags som ett bråk bröt ut mellan en cyklist och en fotgängare på Götgatsbacken på Södermalm. Enligt polisen ska cyklisten ha blivit upprörd över att fotgängaren gick i cykelfilen, något som slutade med att fotgängaren misshandlades blodig med ett cykellås.

– Patrullen kallades till Götgatsbacken där en cyklist hade lackat ur på en fotgängare som befann sig på cykelbanan. Där hade det blivit ett intermezzo som lett till att cyklisten sopat sitt cykellås i huvudet på fotgängaren, säger Viktor Adolphson, polisinspektör vid Södermalmspolisen.

Polisens markering: Dryga böter till cyklister i morgonrusningen

Fotgängaren fördes efter händelsen blödandes med ambulans till sjukhus där han ska ha “plåstrats om” för huvudskador. Tillståndet bedöms dock inte som allvarligt.

"Det var ett lås i stål"

Cyklisten misstänks nu för grov misshandel. Han fick efter händelsen åka vidare då det inte fanns några gripandeskäl.

Enligt Viktor Adolphson ska cykellåset som använts ha varit av modell större.

– Det var ett lås i stål, det var en rejäl grej, säger han.

Vad orsakade händelsen?

– Cyklisterna gillar inte att fotgängare går i cykelbanan. De känner att de får så mycket skit och att bilisterna står i deras cykelfält, så de är på tårna. Men det här är en vansklig överreaktion. Det hade kunnat gå riktigt illa, säger Viktor Adolphson, som också driver Twitterkontot YB Södermalm.

"Infekterad trafiksituation"

Han är dock inte förvånad över att en trafikhändelse som denna spårade ur.

– Här har vi en enkel trafikincident som blev ett grovt brott. Det som hänt är smått bisarrt. Det är en infekterad trafiksituation på många sätt, framförallt här på Söder och särskilt vid Slussen. Folk har bråttom och det egna företrädet gäller. Jag tror att det kommer vara fler incidenter och intermezzon, men förhoppningsvis inte så här allvarliga, säger han.

Polisen vill utbilda och straffa cyklister

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.