Cykeltvist. Järfällas motionsspår har cykelförbud, men inte alla vet om det. Obs bilden till höger är en genrebild och har inget med artikeln att göra. Foto: Mostphotos/Mikael Andersson

Cyklister i Järfällas motionsspår upprör

Motionsspåren är till för att promenera i. Dock är det inte alla som är medvetna om detta, och nu ska kommunen sätta upp skyltar om cykelförbud.

  • Publicerad 11:39, 24 aug 2020

Jan Nyberg har bott i Järfälla i 35 år, och brukar ofta gå i Sandvik motionsspår som ligger intill Sandvikskolan. Dock har han märkt av att det inte bara är promenadsugna som utnyttjar slingan.

– Sandvikspåret är ett fint spår, men de senaste tre, fyra åren har det börjat bli fler och fler cyklister, främst mountainbikes, säger Jan Nyberg.

Han säger att en del cyklister inte plingar när de kommer, vilket kan göra det svårt att hinna reagera.

– Några gånger har det varit riktigt otäckt, i våras var det några som kom bakom mig i en backe och var väldigt nära att köra på mig.

Jan Nyberg beslutade sig för att höra av sig till kommunen i maj för att påpeka problemet, och fick då till svar att man skulle sätta upp skyltar om cykelförbud.

– Men nu är det augusti och de har inte kommit upp än. Det finns ju bland annat en slalombacke vid Bruket, där har de ett spår de kan köra upp och ner i.

Råder cykelförbud

Enligt Naturvårdsverket finns det inget allmänt förbud mot att cykla i motionsspår och på vandringsleder, men att dessa är anlagda för just de som går eller springer. Dock kan en kommun besluta om lokala föreskrifter, vilket just Järfälla faktiskt har gjort.

– Det finns ett generellt cykelförbud i motionsslingorna, och det har suttit skyltar som påvisat detta men de har försvunnit, berättar Tommy Brissman, driftchef för friluftsanläggningar i Järfälla.

Han säger att det är av säkerhetsskäl som det inte är lämpligt att cykla där folk går, men att de tillfartsstigar som finns kring spåren gör att det kan bli förvirrande.

– Vi har satt generella regler om cykelförbud i motionsslingorna eftersom det finns så mycket andra stigar att cykla på, som vid Järvafältet.

Enligt Tommy Brissman är skyltarna beställda och ska komma upp inom "en snar framtid", dock har han inget exakt datum.

Tror du folk vet om att det är cykelförbud?

– Om man inte ser skyltarna eller läst på ordningsföreskrifter är det inte lätt att veta vad som gäller, men det är lite ens ansvar att ta reda på det.

Motionsspår i Järfälla

Granskog motionsspår – Start från Järfälla orienteringsklubbs klubbstuga vid Granskog

Ängsjö motionsspår – Start från Ängsjö friluftsområde

Vålberga motionsspår – Start från parkeringen vid Barkarby station

Kallhäll motionsspår – Start från vandrarhemmet vid Kallhällsbadet

Sandvik – Start från Sandvikskolan

Veddesta – Start från Vindalsvägen/Järfällavägen

Visa merVisa mindre