Cyklister rasar mot polisinsats vid Slussen

På grund av det eskalerande cykelkaoset vid Slussen har Södermalmspolisen tagit ett krafttag och bötfäller nu cyklister som bryter mot trafikreglerna på löpande band. Något som får cyklister att se rött.

  • Publicerad 12:35, 30 aug 2018

Det var igår som Södermalmsnytt rapporterade att trafikpolisen ökat sin närvaro kring Slussen, främst vid korsningen Hornsgatan/Götgatan och vid Slussplan/Gamla stan. Detta eftersom sträckan är tungt trafikerad efter att semestertiderna är över och cyklisterna är de trafikanter som löper störst skaderisk när det bryter mot trafikreglerna, enligt polisinspektör Fredrik Hellgren.

Stor polisinsats mot cyklister vid Slussen

Södermalmspolisen twittrade om att man bötfällt 20 cyklister på 25 minuter, vilket fick flera cyklister att gå i taket på sociala medier. Många menar att bilisterna slipper undan med sina lagöverträdelser – som att köra och stanna i cykelfälten – medan polisen orättvist stirrar sig blinda på just cyklisterna.

"Tänk om polisen en endaste gång varit ute för cyklisters säkerhet istället. Exempelvis såg till att cykelfält inte används som gångbanor och parkeringsplatser", skriver en man i Facebookgruppen Cykla i Stockholm.

Men Fredrik Hellgren på Södermalmspolisen slår ifrån sig kritiken. 90 procent av trafikpolisens arbete fokuserar på motortrafikfordon, medan 10 procent av resurserna läggs på cyklister, säger han.

– Det är heller inte särskilt vanligt att bilister kör på cykelbanorna, medan en del cyklister uppfattar sig själva som trafikanter som har rätt till gångbanor. Tyvärr hinner vi inte många meter när vi ska ut på de här uppdragen innan vi måste börja lagföra cyklister som bryter mot reglerna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Fredrik Hellgren vill dock poängtera att han tycker att cyklisterna generellt sköter sig bättre. Men vid korsningen Slussplan/Gamla stan är det tyvärr en del cyklister som struntar i att de ska lämna företräde.

– Vi gör ju detta för att öka cyklisternas egen säkerhet eftersom de är oskyddade trafikanter. Sedan ska förstås inte hela cyklistkollektivet behöva känna sig angripna, men vårt uppdrag är ju ofrånkomligt att folk ska följa lagen.

"Det är kaos"

Hornstullsbon Michel Bergström, som själv cyklat på sträckan i flera år, menar att han aldrig upplevt så många cyklister och trafikförvirring som under den senaste veckan. Men han säger också att staden inte direkt underlättar för cyklisterna att faktiskt följa reglerna – eftersom de är otydliga.

–  Det är kaos och just här är vägen dålig, turister går i vägen och jag såg nyss en som ramlade. Kommer man från Hornsgatan är det inte lätt att se hur man ska sig förbi bygget, det är dålig sikt och folk och bilar kommer från alla håll, jag tar aldrig den vägen, säger han.

Nya förslaget: Låt cyklisterna köra UNDER Södermalm

Fortsatt stärkt närvaro av polisen

Södermalmspolisen kommer inte lämna platsen och cykelsatsningen i första taget, enligt Fredrik Hellgren.

– Områdespolisen har möjlighet att vara här varje dag och det tror jag att de kommer vara också. Morgontimmarna, när det är som flest cyklister i omlopp, händer det inte så mycket annat så då är det här en passande prioritering.