Den 22 september arrangerar Naturskyddsföreningen Cykelkarnevalen, för att lyfta cykeln som miljövänligt transportmedel. Foto: Cécile Everett

Cyklister tar över Stockholm under en dag

För sjätte året i rad har det nu blivit dags för Stockholms stora cykelkarneval igen. Upp emot 1 000 cyklister väntas delta i evenemanget.

  • Publicerad 09:00, 14 sep 2019

Det blir inget av stadens bilfria dag "En dag utan min bil" i City i år men cykelkarnevalen kommer tillbaka även i år. Söndagen 22 september har det för sjätte året i rad blivit dags för cykelkarneval på Stockholms gator, i Naturskyddsföreningen i Stockholms läns regi. Evenemanget börjar klockan 11 på Norrbro, framför Riksdagshuset. Tidigare har antalet cyklister varit runt 700-1000 stycken, och varje år blir det allt fler deltagare enligt arrangören.

Stockholm skrotar bilfria dagen i City

På menyn står bland annat musikuppträdanden, BMX-uppvisning, barncykelbana, pimpa-din-cykel och en tävling om vem som kan cykla långsammast.

Det finns även food bikes och möjlighet att testa enhjuling, lastcyklar och elcyklar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Dessutom avgår ett karnevalståg på hjul med start klockan 14.00 från Norrbro och rullar via City, Kungsholmen och Vasastan enligt kartan nedan. Varje gata stängs av för biltrafik under en halvtimme. Karnevalen avslutas sedan där den började.

– Alla är välkomna, på vilket fordon som helst, bara det drivs med muskelkraft. Ung som gammal, långsam som snabb, mästare liksom nyfrälsta. Kom gärna karnevalsklädd, säger karnevalsgeneralen Christina Nordlind Hejdenberg från Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Evenemanget är en del av European Mobility Week – en kampanj med fokus på hållbara transportsystem i stadsmiljö. Cykelkarnevalen infaller även under Internationella Bilfria Dagen.

Såhär går rutten för cykelkarnevalen till och från Norrbro.

Cykelglädje för stora och små i fjol. Foto: Cécile Everett