Snabb. Cyklisterna i Danderyd har snabbare hojar och följer inte reglerna, menar en Danderydsbo som bott söder om stan. Foto: Sten-Åke Stenberg

”Cyklisterna i Danderyd kör sämre än söder om stan”

I förra veckan tog polisen en cyklist som inte lydde väjningsplikten – och det var bra, enligt Danderydsbon Stefan Karlsson. Han menar att cyklisterna i kommunen är alldeles för dåliga på att följa reglerna och tänka på risken att krocka.

  • Publicerad 11:13, 27 nov 2018

För ett år sedan flyttade Stefan Karlsson från Enskededalen söder om stan till Danderyd. En stor skillnad är hur cyklisterna beter sig.

– Det är en väldig skillnad. I Enskede var cyklisterna mer försiktiga, det var mer ögonkontakt vid övergångsställena. Här kör man rakt över övergångsstället men egentligen är lagen så att man bara har föregångsrätt om man leder cykeln. I rusningstrafik kör de bara rakt över utan att titta, säger Stefan Karlsson.

En annan sak som skiljer Danderydscyklisterna från Enskedecyklisterna är modellen på cykel – och klädstilen.

– Här är man mer sportinriktat klädd och har snabba cyklar. I Enskede är det mer vardagskläder efter säsong, säger Stefan Karlsson.

Han vill att cyklisterna i Danderyd ska vara mer rädda om sig och söka ögonkontakt med bilisterna.

– Man kan naturligtvis lämna företräde som bilist, men det är respektfullt om man tar ögonkontakt.

Men det finns olika sorters ögonkontakt, menar Stefan Karlsson.

– När jag någon gång haft ögonkontakt med cyklister här säger blickarna att cyklister alltid har företräde. I Enskede var det alltid vänliga blickar och ett bra samarbete.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Efter snöröjningskaoset i Täby – politikerna kräver bättring

Nyheter Tusentals felanmälningar har kommit in Under denna säsong har över 2300 felanmälningar gjort på vinterväghållningen. Nu kräver styrande politiker att Peab, som sköter snöröjningen, bättrar sig.fredag 15/2 16:40

Oro på Norrortsstall efter dödlig hästsmitta

Nyheter "Det är en katastrof det som har hänt" Det dödliga hästviruset som drabbat en ridskola i Åkersberga tycks ännu inte ha spridits till grannkommunerna. Men oron är stor på många stall.fredag 15/2 16:30