Många cyklister anser att staden har misslyckats med att göra Slussen framkomlig och säker för cyklande. Foto: Sanna Källdén

Cyklisternas ilska mot Slussenbygget: "Häpnadsväckande uselt"

Cyklister rasar mot stadens oförmåga att lösa framkomligheten vid Slussen. ”Bullshit” att det inte kan bli bättre, anser Jon Jogensjö i nätverket Superlokala Cyklandeombud.

  • Publicerad 15:16, 11 apr 2016

Många cyklister har reagerat på Stockholmdirekts artikel om stadens svårigheter att göra trafikläget vid Slussen säkrare.

För cyklister är det ett totalt misslyckande, anser bland andra Jon Jogensjö som är aktiv i nätverket Superlokala Cyklandeombud.

– Det brister i kompetens både i Slussens projektgrupp och hos entreprenören som tillåts fortsätta göra misstag, vecka efter vecka, månad efter månad trots att det gör det farligt och avskräckande att cykla vid Slussen, säger han.

"Kräv vite"

Han ger inte mycket för de kontroller av säkerheten som staden själv gör.

– Staden har aldrig haft kontroll över situationen. Det är de cyklande själva som driver på för att åtgärder ska göras men entreprenören har betalt för att lösa det här. När de inte klarar det borde de beläggas med vite. Det är häpnadsväckande att det får vara så uselt, säger Jon Jogensjö.

Slussens projektgrupp hänvisar bland annat till att det ofta är svårt att lösa ett trafikproblem utan att skapa ett nytt på en annan plats och att det är svårt att skapa bättre lösningar när avspärrningarna ständigt flyttas om. Men det är vilseledande, anser Jon Jogensjö.

– Det är bullshit. Det går att göra en bra omledning men de ansvariga borde sättas i skolbänken och lära sig cykeltrafik. De borde också ta in extern kompetens, säger han.