Staden vill att kulturhuset Cyklopen i Högdalen vidtar en rad åtgärder för att få fortsätta med sin verksamhet. Foto: Cyklopen

Cyklopen i Högdalen kan tvingas sluta med sena fester

Efter klagomål. Nu vill staden att kulturhuset i Högdalen vidtar en rad åtgärder för att få fortsätta med sin verksamhet. "Vi har följt stadens riktlinjer", säger en representant för Cyklopen.

  • Publicerad 11:55, 4 sep 2017

I våras skrev vi om kulturhuset Cyklopens storslam. Staden meddelade då att de skulle få permanent bygglov för huset i Högdalen – och dessutom bygga ut med bland annat en utescen och ett växthus.

Men nu kommer ett bakslag som gör att kollektivet bakom Cyklopen känner att deras kärnverksamhet är hotad.

Storslam för kulturhuset Cyklopen – växer och blir permanent

Det alternativa kulturhuset står på stadens mark och de hyr marken genom ett arrendeavtal som hittills gällt i tio år framåt, med fem år kvar.

Men när de nu ska bygga växthus och scen behöver de hyra mer mark runt omkring huvudbyggnaden och förhandlar därför med staden om ett nytt arrendeavtal.

Inga sena nätter

I det nya förslaget som exploateringskontoret tagit fram, finns flera betydande försämringar, enligt Cyklopen.

– Bland annat står det att vi inte får ha konserter eller annat som låter mycket efter klockan 22 och att vi måste ha tillstånd för att få hyra ut våra lokaler. En stor del av det vi gör handlar ju om att hyra ut till andra arrangemang och konserterna brukar sluta vid 23. Två gånger i månaden har vi också haft evenemang till 03. Det får förödande konsekvenser för oss om vi måste skriva på kontraktet som det ser ut nu, säger Victor Marx, en av de som är engagerade i Cyklopen.

Han säger att ytterligare försämringar i kontraktet, som får stora konsekvenser för Cyklopen, är att de behöver hängna in området ytterligare.

Det är något som skulle bli dyrt och göra att kulturhuset uppfattas som mindre öppet, säger Victor Marx.

(S): "Bygg ett punkmuseum i Rågsved"

I det nya kontraktet är också ett viteskrav inskrivet som gör att Cyklopen kan bli tvungna att böta om de bryter mot vissa delar av bestämmelserna i kontraktet.

Anledningen till de nya kraven är att det kommit klagomål mot Cyklopen, säger Britta Eliasson på Exploateringskontoret, som är med i förhandlingarna om det nya avtalet.

– Vi har inte varit nöjda med hur arrendet fungerat och det har kommit klagomål på verksamheten. Därför vill vi att avtalet ska bli tydligare så att det inte blir diskussioner om vad som gäller och så att folk i närheten inte blir störda av verksamheten, säger hon.

"Kan inte skriva på"

– De här klagomålen har handlagts av miljöförvaltningen och avskrivits eftersom vi har följt stadens riktlinjer, säger Victor Marx från Cyklopen.

Han säger att det känns tvetydigt att staden först godkänner ett permanent bygglov och sedan skärper kraven för arrendeavtalet.

– Vi kan inte skriva på avtalet som det ser ut nu. Men för att kunna genomföra de krav som staden ställt på oss inför slutbesiktningen för att få permanent bygglov, behöver vi ett nytt arrendeavtal. Det blir en märklig rävsax, säger Victor Marx.

Men Britta Eliasson från exploateringskontoret säger att hon tror att Stockholms stad och Cyklopen kommer att komma överens om ett nytt kontrakt.

– Jag tror att vi kommer att komma överens om ett avtal så att de kan ha verksamhet som funkar och inte stör. Vi har lyssnat på deras oro kring avtalstexten och funderar just nu på om vi kan justera skrivningarna i avtalet. Vi hoppas kunna komma med ett nytt avtalsförslag om en månad ungefär, säger Britta Eliasson.

Klagomål på buller

Under perioden oktober 2013 till maj 2017 har miljöförvaltningen tagit emot fem klagomål om buller från Cyklopen.

Alla klagomål har avskrivits. Antingen för att förvaltningens ljudmätningar visat att ljudet inte överskrider några gränsvärden, eller för att den som klagat dragit tillbaka sin anmälan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Se jublet på Tele 2 när Sverige slår Sydkorea

Nyheter FILM: Glädjeyra när Granqvist sätter straffen Glädjen visste knappt några gränser när Andreas Granqvist skickade in straffen som gav Sverige ledningen – och sedermera segern.tisdag 19/6 14:09