Getingmidjan. Om en vecka öppnas spåren upp för trafik igen. Foto: Mostphotos

Då är tågkaoset i Stockholm över

Renoveringen av en av landets mest trafikerade tågsträckor närmar sig sitt slut.

  • Publicerad 07:00, 14 aug 2018

Måndagen den 20 augusti är ett datum som åtskilliga tågresenärer ser fram emot. Det är då sommarens omfattande renoveringsarbeten med den så kallade getingmidjan, tågspåren mellan Centralen och Stockholm södra, avslutas. Arbetet har medfört att spåren varit avstängda sedan den 25 juni.

Så påverkas du av stora spårrenoveringen

Kent Sahlman på Trafikverket är projektchef för getingmidjan och konstaterar att tidsplanen kommer att hålla.

– Det har gått över förväntan och vi ligger i fas med tidsplanen, säger han och tillägger att de under sommaren fokuserat på reparations- och förstärkningsarbeten på bland annat broar och tunnlar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Arbetet fortsätter även under somrarna 2019 och 2020 innan upprustningen är helt avklarad. Det uttalade målet är att den två kilometer långa järnvägen genom centrala Stockholm då ska vara som ny. Samtidigt ställer de avstängda spåren till det för fjärr- och regionaltågens resenärer.

– Det handlar en annan typ av resenärer som inte alltid är vana att resa i Stockholm. Men innan vi drog igång projektet tittade vi på olika eventuella händelser och förberedde våra informationsvärdar som finns på alla stationer. Ett av de värre scenariorna vi målade upp var att citybanan skulle bli avstängd och olyckligtvis blev det så med avstängningarna i rulltrapporna. Men då agerade man omedelbart på de instruktionerna man fått och ledde om resenärerna.

– Mycket har hänt runt omkring oss, men getingmidjans arbete har fortsatt som planerat, säger han sammanfattningsvis.

Ingen prognos för när Stockholm City kan öppna