Björn Fransen bor cirka 20 meter från platsen där Telia vill uppföra sin telemast och var en av grannarna som vi pratade med förra veckan som är kritisk till förslaget. Foto: Kevin Wedin

Då avgörs frågan om jättemasten i Djursholm

I slutet av augusti ska byggnadsnämnden avgöra om det blir en telemast eller inte i Djursholm. Flera grannar har uttryckt kritik mot masten och val av plats - något som nu Telia bemöter.

  • Publicerad 11:37, 22 aug 2017

I förra veckan träffade Danderyds Nyheter boende i närheten av Danderydsvägen, cirka en kilometer efter att du svängt av från E18 mot Djursholm. Där vill Telia anlägga en 25 meter hög telemast. Flera grannar är kritiska mot förslaget och den 30 augusti ska beslut fattas i byggnadsnämnden.

LÄS MER: Kamp mot 25 meter telemast i Djursholm – "Handlar om strålningsrisken"

En del av grannarnas oro består av strålningsrisk och att masten eventuellt skulle utgöra en fara om den skulle falla eller om is som fryser på masten skulle falla ner på gångbanan.

– Vi bygger alltid våra basstationer gällande gränsvärlden för radiovågor och självklart följer vi alltid alla regler. Det är beprövad teknik och jag har aldrig hört talas om att en mast ska ha fallit, säger Inger Gunterberg, kommunikatör på Telia och tillägger:

– Sen talar vi om en mast utan linor eller steg som is eller snö kan lossna och falla ner ifrån.

Avslogs 2016

Telias bygglov var uppe i byggnadsnämnden redan 2016 men avvisades då på grund av att man inte redovisat förslag på andra platser. Kommunen har träffat Telia och bland annat föreslagit området vid Rinkebyvägen.

– Tyvärr uppfyller inte något av alternativen kraven för Telias utbyggnad, bland annat på grund av avstånd och befintlig transformatorstation med kraftledningar, säger Inger Gunterberg på Telia.

Vidare menar telebolaget att masten inte skulle påverka markanvändningen i större utsträckning och att den nedre delen av masten kommer skymmas av de träd som finns på platsen.

Inte ändrat uppfattning

Marken klassas som parkmark och Jamal Esfahani är stadsarkitekt på Danderyds kommun och förbereder ärendet ännu en gång för byggnadsnämnden.

– Vi har inte ändrat vår uppfattning. Vi har försökt hitta en annan placering med hänsyn till att vi inte tycker placeringen är lämplig, det är ett öppet kulturlandskap som har högt värde och det ligger i anslutning till naturreservat.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

M utmanar partier och Täbybor att kasta skräp

Nyheter "Vill samla så många som vi kan" Moderaternas nya vallöfte: 100 papperskorgar till kommunen. Nu vill de utmana andra partier i kommunen.tisdag 22/5 17:13

Efter attacken - nya träd på plats

Nyheter Skyddas av stängsel I januari skövlades 56 träd, olovligen, vid Rönningesjön. Nu har nya träd planterats, och fått skydd runt sig.tisdag 22/5 16:30