Framför Mörbyskolan och bakom konstgräsplanen är nu arbetet igång med skejtparken som ska stå klar i början av oktober. Foto: Kevin Wedin / Mostphotos

Då blir det åka av på Danderyds nya skejtyta

En skejtyta på 500 kvadratmeter intill Mörbyskolan ska stå färdig i början av oktober. – Vi vill ha en spektakulär invigning, säger Danderyds fritidschef.

  • Publicerad 15:40, 18 aug 2017

I början av oktober ska skejtytan vid Mörbyskolan vara klar för de Danderydsbor som suktat efter möjlighet att skejta på hemmaplan. Anläggningen väntas bli cirka 500 kvadratmeter stor och kommer bestå av en del av asfalt och en del med en betongramp och hinder.

– Ganska ofta har jag fått frågan från barn och ungdomar som vill ha någonstans att skejta på, så det är väldigt efterlängtat. I tillägg ska vi försöka göra någon kulturell utsmyckning, någon bra ljussättning och sen vill vi ha en spektakulär invigning, säger Håkan Arfwedson, fritidschef i Danderyds kommun.

LÄS MER: WOW! Skänker storsumma till skejtpark i Danderyd

LÄS MER: Hets kring ny skejtpark i Danderyd – S-topp skänker OCKSÅ 100 000

Den totala kostnaden för skejtytan landar på cirka 1,5 miljoner kronor och då inkluderas 200 000 som kommunen har fått som gåva av två privatpersoner i syfte att användas till en skejtyta.

– Vi vill med enkla medel försöka göra det så bra som möjligt. 1,5 miljoner är inte så mycket när man pratar om en skejtanläggning. Så vi försöker trolla med knäna utan att tumma på kvalitén, säger Håkan och tillägger:

LÄS MER: De välkomnar en skatepark i Mörby

– Det blir inte som skejtparken vid Åva i Täby men en betongramp med lite olika utgröpningar, så det blir en kompromiss.

"Svårt att hitta en plats"

Anläggningen byggs av företaget Nord Skateparks som också ligger bakom skejtparken i Täby.

För skejtytans skull har man behövt ta ett 15-tal parkeringsplatser i anspråk. Parkeringsplatser som ska ha tillhört skolpersonal vid Mörbyskolan som dock ska ha fått specifika nya platser intill Mörbyhallen.

– Det har varit en lång historia och det har varit svårt att hitta en plats som godkändes av alla. Men nu får man något som många ungdomar verkligen frågat efter.

Tagit hjälp av ungdomar

Johanna Hornberger (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden betonar att man har tagit hjälp av kommunens skejtintresserade ungdomar i arbetet.

– Byggherren består av gamla skejtare och de har i sin tur haft kontakt med ungdomar som fått lämna synpunkter på vad de vill ha.

– Jag tycker det är jätteroligt att få vara med och driva igenom det här, så jag ser fram emot att det ska bli klart, tillägger hon.

Detaljerad information om skejtytan av Nord Skateparks.

"Östra delen av parken består av platsbyggda organiska former som återses i bowllandskap och snake-runs. Längst in i hörnet finns en miniramp som med ett betonggolv knyts samman med bowlcorner, en speed-bump och en bank. Många av hindren i den östra delen är i den mindre skalan för att passa bättre för nybörjare och även avacerade åkare som vill träna svårare trick.Trots detta finns där ett par lines för mer avamcerad åkning. Designen passar bra för skateboard, BMX, inlines och kickbike.

Den västra delen av parken är mer streetorienterad. Ett golv av nylagd asfalt utgör basen och hinder som curbe, rail, boardslidestock, vulkan i färgad betong och quatrepipe ger en stor variation mot den östra delen.

Betong, granitkanter, stålkanter, noping, stålcoping mm gör att parken kommer sticka ut och ger den ett eget uttryck.

Kantstål lackas i en enhetlig färg enligt beställarens önskemål."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03

Vi är stockholm