Visionsbild. I vår ska en laglig graffitivägg resas i Farstaängen. Foto: Sundells Arkitekter

Då byggs graffitiväggen i Farsta

Den har hunnit bli både flyttad och bespottad innan den ens byggts. Men nu är det till slut bestämt när graffitiväggen i Farstaängen ska byggas.

  • Publicerad 12:06, 26 feb 2018

Först var det tänkt att den lagliga graffitiväggen skulle resas vid Högdalstopparna, efter att Farsta stadsdelsförvaltning i en utredning slagit fast att det var platsen som passade bäst för en laglig vägg.

Men de lokala politikerna gick emot det och flyttade väggen till Farstaängen, då de tyckte att det var mer liv och rörelse där och att området kring Högdalstopparna borde utredas vidare.

Ingen graffitivägg på Högdalstopparna: "Går inte att rassla ihop en quickfix"

Det var i mars förra året. I början av februari i år skrevs genomförandebeslutet av en laglig vägg i Farstaängen under av stadsdelsdirektören i Farsta, Kerstin Sandström.

Nu är det spikat att graffitiväggen börjar byggas i april.

– Vi har kommit i mål med de utredningar som behövs och vi har fått bygglov så vi kommer bygga den under april och maj. Vi siktar på att den är klar till sommaren, säger Sara Wrethed, avdelningschef för stadsutveckling i Farsta.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Graffitiväggen ska bli bli 2,5 meter hög och 20 meter lång och placeras mellan hundrastgården och tennisbanorna i Farstaängen. Notan för projektet tros gå på 800 000 kronor, varav 269 000 har gått till utredning av lämpliga platser, 29 000 till att ta fram bygglovshandlingar och 501 000 avsatts till beräknade anläggningskostnader.

– Det ska gå att jobba på den från två håll. Det blir som en mötesplats med bänkar, belysning och papperskorgar där, säger Sara Wrethed.

Hon säger att det med stor sannolikhet blir någon form av invigning när väggen är klar, men att formaliteterna inte spikats ännu.

(L): "Stoppa graffitiväggen i Farstaängen"

Lagliga väggar har har debatterats högljutt av politikerna i Farsta, där majoriteten varit för och oppositionen med (M) och (L) i spetsen varit emot. I en skrivelse har de kallat graffiti för "rått, hotfullt och själviskt". Så sent som i januari sa Peter Öberg (L), i Farsta, att alliansen är överens om att väggen rivs vid ett maktskifte "om vi ser ett ökat klotter i Farsta".

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48