NYBYGGE. Den gamla Gärdesskolan och rivs och den nya planeras stå klar 2020. Foto: Illustration nya Gärdesskolan, White arkitekter

Då byggs två nya skolor

Under 2018 är det byggstart för två nya skolor i Sollentuna. Gärdesskolan ska rivas och byggas upp på nytt, och i Väsjön byggs det en helt ny skola.

  • Publicerad 08:15, 10 sep 2017

Gärdesskolan kommer att rivas inom kort och eleverna kommer att flyttas ut; vissa årskurser till paviljonger vid Häggviksskolan och andra till paviljonger och lokaler i Rudbecksskolan.

– Vi såg över möjligheten att ha kvar den befintliga byggnaden. Men det passade inte ihop med de behov som fanns, med fler elever och så vidare. Det skulle bli dyrare att bygga om och anpassa de befintliga lokalerna.

Det säger Moa Rasmusson (L), ordförande i trafik- och fastighetsnämnden.

Från början var planen att eleverna skulle få gå i den omdiskuterade evakueringsskolan i Fågelsångsparken men de planerna skrotades.

– Det finns flera skäl till det. Vi lyssnade på de synpunkter som kom in, både från föräldrar och från boende i närheten av Fågelsångsparken. Jag tycker att vi hittade en bra kompromiss där vi använder en mindre del av Fågelsångsparken under en mer begränsad tid. Dessutom hittade vi befintliga evakueringar som vi kunde använda i stället.

Exakt när Gärdesskolan ska rivas är inte riktigt klart, men som tidigast kan det ske hösten 2018. Först måste Skälbyskolan flytta ut ur sina evakueringar, så att Gärdesskolan kan använda dem i stället.

Den andra stora skolbyggnationen som är på gång är Väsjöskolan. Även där är tanken att bygget ska pågå från 2018 till 2020. Skolbyggnaden kommer att vara anpassningsbar efter de behov som finns, och som kommer att förändras allt eftersom människor flyttar in till Väsjön.

Från början kommer en förskola att husera här, men den kommer så småningom att flytta ut och barnen kommer i stället att få gå i någon av de tre andra förskolor som byggs i området.

– Initialt kommer vi inte att fylla skolan, så då är det bra om vi kan använda lokalerna till förskola under en tid. Förskolan kommer att finnas kvar på Väsjöskolan så länge behovet av det finns.

Exakt hur mycket de två skolorna kommer att kosta kan Moa Rasmusson inte avslöja, eftersom uppgifterna är sekretessbelagda under upphandlingen.

– Men jag kan säga så mycket att vi gör stora investeringar i skolan överlag.

– När vi bygger skolor försöker vi så långt det går anpassa lokalerna efter den verksamhet som kommer att bedrivas i lokalerna. Vi samarbetar för att det ska bli så bra som möjligt.

MER Tegelhagens skola påbörjas redan nu

I veckan var det också spadtag för ett skolbygge som påbörjas redan nu: Tegelhagens skola. Skolan, som ligger i södra Sollentuna, byggs för ca 600 elever och 100 förskolebarn.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här byggs det flest hyresrätter

Nyheter Byggstarter under 2018 i Stockholms län Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...lördag 23/6 13:40

Här kan du fira midsommar i Sollentuna

Nyheter Ska du fira midsommar i Sollentuna? Dessa firanden kan du välja på här och i närliggande kommuner.onsdag 20/6 14:14

Varmvattenbassäng hetare än någonsin

Nyheter Frågan om huruvida Sollentuna ska ha en varmvattenbassäng eller inte har förvandlats till en lokal valfråga. Nu ger sig Kristdemokraterna in i debatten. De vill utreda om en ny rehabbassäng kan...onsdag 20/6 13:40