Det ska byggas en ny förskola på Essingeskolans skolgård och Förskolan Galaxen, till höger i bild, ska rivas. Foto: SISAB

Då får Stora Essingen ny stor förskola

Stora Essingen ska få en ny stor permanent förskola för att lösa bristen på förskoleplatser på ön.

  • Publicerad 11:32, 16 maj 2018

Som Vårt Kungsholmen tidigare har skrivit är det på gång med en ny förskola på Stora Essingen. Nu tar planerna två stora nya kliv mot att bli verklighet. Både Sisab, Stockholms kommunala skolfastighetsbolag, och Kungsholmens stadsdelsnämnd förväntas inom kort klubba igenom beslut att bygga förskolan som ska få sex avdelningar och rymma 108 barn.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Förskolan, som blir i två våningar, ska byggas på Essingeskolans skolgård och innebär samtidigt att den nuvarande förskolan Galaxen rivs. Den nya förskolan är tänkt att ersätta både Galaxen men också förskolan Vängåvan som bara har tillfälligt bygglov till november 2020. De båda förskolorna rymmer cirka 70 barn enligt stadsdelsförvaltningen.

Enligt Sisab, kan den nya förskolan vara klar 1 januari 2021, men det är under förutsättning att stadsdelen gör beställningen innan den sista augusti i år och att de får bygglov senast i februari 2019 utan överklagan och fördröjning.

Platsbrist

Stora Essingen har de senaste åren haft platsbrist på förskolorna, och en del barn har tvingats till förskolor utanför ön, sedan bland annat förskolan Skogsmarken tvingades stänga efter att det tillfälliga bygglovet gick ut. Ett nytt bygglov överklagades och både länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen upphävde bygglovet.

Hoppet ute för Skogsmarken – bostadsrättsföreningen vill bygga om förskolan till bostäder

Men det är inte den enda förskolan som är på gång. Familjebostäder vill bygga en ny förskola med fyra avdelningar samt 100 hyresrätter i park- och naturområdet mellan Eknäsvägen och Essingeringen. I närheten har även AMF Fastigheter planer på att riva huset där Swedbank i dag har kontor och bygga 600 lägenheter och lokaler.

Flera hundra bostäder till Stora Essingen

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.