Då försvinner knarkskeppet från Årstaviken

Det eldhärjade skeppsvraket i Årstaviken som gäckat Stockholms stad kommer att fraktas bort, enligt ett nytt beslut. Samtidigt har ett nytt båtvrak sjunkit i pirathamnen.

  • Publicerad 12:19, 7 mar 2018

StockholmDirekt har tidigare rapporterat om turerna kring det 37 meter långa skandalomsusade skepp som olovligen legat förtöjt i närheten av pirathamnen i Årstaviken. Trots att båten inte har rätt att ligga där den ligger, samt att polisen funnit såväl efterlysta personer som narkotika på skeppet, har staden hittills inte lyckats förmå jätteskeppet att flytta på sig.

Skandalomsusat knarkskepp tillbaka

Historien kulminerade i början av februari då skeppet plötsligt brann ner, efter en olyckshändelse som ska ha utlösts av någon av de boende på båten. Det förkolnade vraket som legat fastfruset vid promenadstråket sedan dess har fortsatt varit en nagel i ögat på såväl förbipasserande Södermalmsbor som Stockholm stad.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Staden har, trots febrila försök, inte lyckats få tag i skeppets ägare. Och eftersom båten inte är att betrakta som övergiven, har staden ansökt om så kallad handräckning hos Kronofogden, så att de i sin tur kan ta hand om båten. Och nu har ett beslut fattats, berättar Fabian Kjessler, exploateringskontoret.

– Kronofogden har meddelat att de har tänkt frakta bort båten 19 mars, säger han.

Ny båt = nytt huvudbry

Att Kronofogden gått med på handräckning innebär att staden inte själva behöver bekosta frakten. Men man kan behöva bidra med en slant, enligt Fabian Kjessler, som ännu inte vet hur mycket det i så fall det kan röra sig om.

Men även om den mest uppmärksammade båten vid pirathamnen nu försvinner, så har ytterligare en båt precis sjunkit. Genom isen syns nu inte mer än båtens skorsten sticka upp. Men när den här skutan kan tänkas försvinna är minst sagt oklart.

– Just den här båten ligger precis vid piren, så vi håller just nu på att diskutera med fastighetsbolaget Locum som äger piren om vems ansvaret är att hantera detta, säger Fabian Kjessler.

KLART: Pirathamnen i Årstaviken ska rivas

Så sent som i slutet av januari meddelade staden glatt att trätandet kring vem som ansvararar för oljepiren, staden eller stadens fastighetsbolag Locum, äntligen var över.

– Piren ska rivas. Vi är i våra samtal med Locum överens och har gjort upp om ägarförhållanden kring själva piren och ansvarsfördelning beträffande kostnader för rivningen, sa Stefan Hansson (S), biträdande finansborgarråd, då.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men läget tycks alltså se ut ungefär som det alltid har gjort.

– Vi är överens om att frågan om piren måste lösas, men det finns ju inget konkret avtal än, säger Fabian Kjessler.

Så Södermalmsborna kan inte räkna med att någon kommer att ta hand om det nya båtvraket inom den närmsta framtiden?

– Jo, det är klart att frågan måste redas ut, någon måste ta hand om vraket.

Men du vet inte vem?

– Nej, inte ännu.

Och du vet inte heller någon som skulle kunna veta vem?

– Nej.

PIRATBÅTEN. Efter månader vid Årstaviken – nu ska jätteskeppet bort. Foto: Andreas Jennische

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.