SNART SLUT. Nyårsafton går sista turen med linje 85 över Riddarfjärden. Foto: Sacharias Källdén

Då går sista turen med omstridd pendelbåt

Över 1 000 personer har skrivit på namninsamlingen för att rädda Riddarfjärdslinjen. Men nu har SL börjat nedläggningen. Nu är det spikat när sista turen går.

  • Publicerad 15:54, 20 nov 2018

Det nya styret i landstinget meddelade nyligen nya satsningar på över 200 miljoner kronor för nya pendelbåtslinjer på försök under kommande mandatperiod.

Stor satsning på pendelbåtslinjer i Stockholm

Men någon pengapåse till en vändning för linje 85, som nätverket av resenärer som vill rädda pendelbåten hoppats på, fanns inte.

Beskedet om nedläggning ligger fast. Nyårsafton är sista dagen med färjan.

Just D-profil vill rädda dömd pendelbåt

Nu meddelar SL också att den sista turen kommer att avgå från Kungsholmstorg klockan 19.15 och angöra Klara Mälarstrand 19.30.

Nedmonteringen av linjen har redan börjat. För ett tag sedan togs de nya hållplatsskyltarna, som väckte falskt hopp om att linjen skulle räddas, ner efter bara drygt en månad uppe.

Slöseri med pengar enligt vissa kritiker men på SL slår man ifrån sig. De menar att de nya skyltarna ingick i en större kampanj för att locka nya resenärer till pendelbåtarna.

Falskt hopp om räddad pendelbåtslinje

Snart ska ny information om att linjen läggs ner sättas upp.

– Kostnaderna för de fyra skyltarna är i sammanhanget modesta då vi ändå hade tagit fram de övriga 13 skyltarna som sitter uppe på andra pendelbåtsbryggor. Vi kommer inom kort sätta upp trafikinformation på hållplatsen om att försöket med linje 85 upphör och därför valt att ta ner skyltarna. Vi har sparat skyltarna och har planer på att sätta upp dem på andra bryggor i framtiden, uppger Christian Hoffman, presskommunikatör på SL.

Men Nätverket Linje 85, Riddarfjärdslinjens verkar inte ha gett upp hoppet. På deras Facebook-sida uppger de nu att de har de samlat in över 1 000 namnunderskrifter både digitalt och analogt för att försöka få politikerna att ändra sig.

Sista turen med båten

Nyårsafton, 31/12 är sista dagen då Linje 85 ska köras. Här är absolut sista turen enligt SL.

Kungsholmstorg 19.15

Söder Mälarstrand 19.22

Riddarholmen 19.26

Klara Mälarstrand 19.30