Busslinjer. Arbetet med att få till två nya busslinjer från Täby är igång men det är ännu oklart när de kan rulla och exakt var. Foto: Sacharias Källdén

Då kan Arninge få sina utlovade bussar

Löftet om att Täby ska få två nya busslinjer 2019 till Kista och Danderyd ligger fortfarande på bordet. I höst kan de bli verklighet.

  • Publicerad 11:26, 9 apr 2019

Förra året skrev vi om de planerade busslinjerna som kan komma att köra Täbyborna till grannkommunerna. Det var Moderaterna i regionen (tidigare landstinget) som pekade ut två linjer.

– Det är två viktiga framtidssatsningar för en utveckling i Norrort, för att skapa en bättre kollektivtrafik med nya stråk och förbindelser där kollektivtrafiken idag är otillräcklig, sa Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd, då till Täby Nyheter.

De två föreslagna linjerna gäller en tvärförbindelse från Norrort till Solna och Kista, samt en direktbuss som ska gå från nybyggda området Hägerneholm/Ullna/Arninge till Danderyds sjukhus.

– Det har flyttat in många nya människor i området och de behöver bra kommunikation. Det har funnits ett starkt önskemål från de boende om tätare trafikering och bättre bussar, säger Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Enligt SL är linjerna ett förslag som ligger på bordet för utredning och förhoppningen är att bussarna kan tas i trafik i höst eller i början av nästa år. Men exakt hur de ska gå är ännu inte bestämt.

– Arbetet pågår men det är inte helt enkelt när man ska starta nya linjer och utöka trafiken. Nu arbetar vi tillsammans med kommunen, säger Claes Keisu, pressansvarig på trafikförvaltningen i Region Stockholm.

Det som undersöks nu är framkomligheten och lämpliga körvägar för bussarna, tillgängligheten för nya fordon och kapacitet i terminaler och bussdepåer.

– Det osäkert om vi hinner få igång någon av linjerna till hösttidtabellen i augusti, men annars hoppas vi på att de går i början av nästa år. Vi får avvakta och se vad vi kommer fram till, säger Claes Keisu.

Kommunen har skickat in ett förslag till SL och Arriva på hur bussarna kan tänkas gå. Enligt Johan Algernon (M) var löftet att Täby skulle få de nya linjerna i år.

– Vi skickade redan innan jul in förslag på möjliga sträckningar att arbeta vidare med, och jag tycker att det vore väldigt tråkigt om satsningarna skulle dröja till januari nästa år, säger han.

Och de boende i området välkomnar nya busslinjer.

John Forssell, som bor i Hägerneholm varannan vecka, säger att det skulle betyda mycket för dem.

– Om bussarna skulle gå tätare och raka vägen till Danderyd så skulle jag välja att åka med dem oftare, men idag åker jag oftast bil, säger han.

Men Agnetha Dahlström, som precis handlat mat i Arninge med dottern Ebba, menar att bussar inte kommer att räcka för att människor ska ställa bilen hemma.

– Jag är inte intresserad av bussar, jag tycker man ska satsa på att bygga tunnelbana. Här byggs det ännu mer bostäder och bussar räcker inte till, säger hon.

Vad tycker ni om en ny direktbusslinje från Arninge-Ullna?

Foto: Hege Hellström

Agneta Dahlström, här med dottern Ebba Dahlström, tycker att man ska satsa på att bygga tunnelbana istället för bussar.

– Jag är inte intresserad av bussar, jag vill ha tunnelbana till stan. Det byggs ännu mer bostäder i området och bussarna kommer inte att räcka, säger Agneta.

– Om bussarna gick oftare och om man inte behövde vänta så länge så skulle jag tycka det var bra, säger Ebba.

Foto: Hege Hellström

Andreas Park, med dottern Mellody, tycker att det vore bra med fler bussar då det byggs mycket i området. Men han tycker också att det behövs fler parkeringar.

– Om det fanns fler parkeringar här i Arninge och om bussen gick raka vägen till Danderyd så tror jag folk skulle ställa bilen, säger han.

Foto: Hege Hellström

John Forssell, 22, bor i Hägerneholm varannan vecka och tror att en direktbuss skulle vara bra för området.

– Det vore bra, om bussarna gick mer tätt och man inte behövde byta så tror jag att det skulle vara bra.

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt