HOPPFULLT. Badhuset i Träkvista har varit diskuterat länge. Nu har det tagit ett kliv närmare att bli verklighet. Så här ser det ut på GIH på Östermalm. Foto: Sacharias Källdén

Då kan spaden sättas i marken för badhuset

Kontraktet är påskrivet och byggplanerna för det nya badhuset i Träkvista kan börja. Går allt enligt planerna kan spaden sättas i marken nästa sommar.

  • Publicerad 16:31, 12 maj 2020

Ett badhus i Träkvista kryper närmare verkligheten. Nu har kontrakt skrivits med byggföretaget Cobab som tillsammans med kommunen ska ta fram planen för det framtida badhuset.

– Vi kommer i samverkan med Ekerö kommun driva detta projekt, vilket innebär att kommunen beskriver funktionerna och berättar hur man vill driva badhuset och vi ställer upp med erfarenhet och kunskap från andra badhus, säger Martin Holmström från Cobabs badhusgrupp.

Många utmaningar

Att bygga ett badhus är förenat med många utmaningar, både under bygget och under tiden då badhuset är i drift, menar han.

Dels gäller det att få det tätt, både i bassänger och luftmässigt. Och dessutom behöver materialen hålla en viss nivå vad gäller korrosion.

– När det gäller att bygga hållbart är badhusbyggen på en annan nivå. Men vi på Cobab har specialiserat oss på badhus och känner oss trygga, säger Martin Holmström.

Cobab ska nu, tillsammans med kommunen, ta fram en plan för hur badhuset kan byggas tillsammans med en kalkyl för vad det kommer kosta.

Kommunstyrelsen tar beslut

– Om det visar sig att vi uppfyller ramprogrammet och kostnaden ligger inom den beslutade ramen så är det upp till kommunstyrelsen att fatta beslut om fas två, skriver Anna-Klara Lindholm, kommunikatör på Ekerö kommun, i ett mejl till MälaröDirekt.

Fas två innebär att bygghandlingar tas fram. Går allt enligt plan kan spaden sättas i marken sommaren 2021. Ett färdigt badhus kan vara på plats i slutet av 2022.

Intill badhuset och Träkvistavallen kommer det så kallade Kom-huset byggas, där det bland annat ska vara kontor, omklädningsrum och möteslokaler.

Det huset ska byggas av byggföretaget Bygg R1 och är planerat att vara klart nästa vår.

Planen:

Budgeten ligger på 230 miljoner kronor. Där ingår utöver badhuset också parkering för runt 100 bilar och 100 cyklar.

Det planeras för en motionsbassäng på 25 x 20,5 meter, en multibassäng på 12,5 x 8,6 meter och en undervisningsbassäng på 12,5 x 8,6 meter.

Det planeras också för ett barnplaskområde, bubbelpoolar och bastu, både i anslutning till omklädningsrummen och till poolområdet.

Visa merVisa mindre

Pierre är en av Sveriges sista tältmakare

Nyheter Hässelbybon skapar allt från "sommarhus" till fjälltält Pierre Vesterlund syr alla tält som går att föreställa sig. Redan som skolpojke fick han hjälpa pappa i affären med att sy detaljerna. Nu driver han vidare företaget i Hässelby.fredag 5/6 15:50

De vill skapa en plats för lokala arbetslivet

Nyheter Ska matcha arbetssökande och lediga jobb Med det nystartade projektet Arbetsplats Mälaröarna vill sex initiativtagare matcha lokal arbetskraft med jobb på öarna. – Det kan underlätta vardagen och minska pendlingen, säger Karin Sigge.fredag 5/6 11:47

Liberalerna hoppar av Mälarökoalitionen

Nyheter "Har inte lyckats ta över makten" Planen på att få till ett maktskifte i kommunen lyckades inte. Efter två år väljer nu Liberalerna att hoppa av Mälarökoalitionen – som därmed upplöses helt.torsdag 4/6 15:23

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt