Då öppnar Djurgårdens nya bro

Nu är det klart när den efterlängtade Folke Bernadottes bro ska öppna.

  • Publicerad 19:00, 28 aug 2019

Det har varit en lång process under flera år att få Folke Bernadottes bro, som fick sitt namn bland annat efter en namnförslag från StockholmDirekts läsare, på plats. I juni började bygget och nu är det klart när bron, som sträcker sig mellan Museiområdet vid Tekniska museet till Rosendal, ska öppna.

FILM: Se utsikten från Djurgårdens nya bro

Den 17 september är det invigning och då öppnar även bron, något senare än först tänkt.

Gunnar Björkman, parkchef på Kungliga Djurgårdens förvaltning längtar.

– Det har varit lite markarbeten som har dragit ut på tiden men inget ovanligt. Det har varit en jättelång process men den som väntar på något gott som man brukar säga. Alla som vi pratat med är väldigt positiva till bron. Det är en modern design som smälter in i det historiska landskapet. Jag och hela förvaltningen är stolta och nöjda, säger han.

Här byggs den nya bron till Djurgården

På invigningen kommer det även bli kunglig glans då både kungen och drottningen ska närvara enligt hovets kalender.

Tidigare har det uppgetts att bron blir en gång- och cykelbro men nu ger Gunnar Björkman ett tydligt svar. Det är en gångbro. Cyklar kan ledas över enligt honom.

– Definitionen är att det är en gångbro, för en gång- och cykelbro är det ett annat regelverk och omkringliggande vägar är ju också gångvägar. Men vi vet att många cyklar på promenadvägarna ändå även om de inte är definierade som gång- och cykelvägar. Man kan ta med sig cykeln över men då får man leda den. Sedan kommer vi inte bevaka det, säger han.