På g. Här ska det nya sprututbytet på Södermalm öppna i augusti. Foto: Sacharias Källdén

Då öppnar nya sprututbytet på Södermalm

Den nya mottagningen för sprututbyte i Mariahuset på Wollmar Yxkullsgatan, vid Mariatorget har personal på plats. Men verksamheten drar igång först i slutet av sommaren.

  • Publicerad 09:50, 20 jun 2019

Stockholm har redan ett sprututbyte. Sedan 2013 kan de som injicerar narkotika byta sina uttjänta kanyler och sprutor gratis på S:t Görans sjukhus på Kungsholmen. Men behovet av en andra klinik har länge beskrivits som stort.

Nu rullar Stockholms mobila sprututbyte

2017 trodde man sig ha hittat plats för en ny klinik, vid Gullmarsplan. Men efter kraftiga protester från grannar och politiker stoppades de planerna i februari 2018. Landstinget fick leta vidare och i november förra året annonserade man att det nya utbytet hamnar på Södermalm i det så kallade Mariahuset vid Wollmar Yxkullsgatan.

Något utbyte har dock inte öppnat än, trots att man hade en förhoppning om att verksamheten skulle vara igång vid det här laget. Anledningen till fördröjningen är "logistiska saker man inte kunnat förutse", enligt Martin Kåberg, överläkare som arbetar på S:t Görans sprututbyte.

– Nu har vi fått till ett preliminärt startdatum som är den 19 augusti. Personal har funnits på plats sedan 1 maj men själva lokalfrågan har dragit ut på tiden. Det är en hel del som behövt fixas och byggas om. Vi ska slutbesiktiga inom kort och sedan beställa själva inredningen, säger Martin Kåberg.