Köper tid. Den nya temporära lösningen ger staden tid att utreda en permanent ishall, menar bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M). Foto: Sacharias Källdén

Då öppnar nya tälthallen på Zinkensdamm IP

Isrinken vid Zinkensdamm har varit utan tak sedan den gamla hallen revs i fjol. Nu presenterar den grönblå majoriteten planen som ska få de utflugna lagen att kunna flytta hem till Södermalm igen.

  • Publicerad 15:15, 19 nov 2019

Som StockholmDirekt tidigare rapporterat har den grönblåa majoriteten gått ut med att man kommer bygga en tillfällig tältlösning över Zinkensdamms IP, som idag är en utomhusanläggning efter att ishallen akut var tvungen att rivas förra vintern. Detta efter att byggnadens skick dömts ut på grund av säkerhetsskäl.

Nu står det klart att det inte bara blir en tälthall likt den i Kärrtorp – den kommer också med ny läktare för 120 personer, nytt ljudsystem och återbyggnad av avbytarbås och förråd. Det nya tälttaket, vars färg ännu inte bestämts, blir cirka 70 gånger 40 meter stort med en takhöjd på 7 meter, och kommer att byggas samman med garaget som idag huserar idrottsplatsens isskötselmaskiner.

– Vi är oerhört glada att kunna erbjuda en ordentlig läktare. Hammarby har ju haft en kiosk utanför hallen och vi kollar också på möjligheten att flytta in den i hallen så att man slipper gå ut när det pågår något spännande på isen, säger fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M).

Öppnar nästa höst

Staden räknar med att den nya hallen kommer att tas i bruk i oktober 2020, då de nio lag som tidigare huserat på Zinken får flytta hem igen. Totalt budgeteras 20 miljoner kronor för projektet – dubbelt så mycket som lösningen kostat på Kärrtorps IP.

Det beror på de sämre markförhållandena, som orsakade att den forna ishallen fick rivas på grund av risk för sättningar i den bärande konstruktionen. Den tillfälliga tälthallen, som kan få bygglov i maximalt 15 år, ska dock betraktas som just tillfällig, understryker Dennis Wedin.

–  Jag kan tyvärr inte ge något datum för när vi kan presentera en långsiktig lösning, arbetet pågår och det är som sagt en komplicerad plats. Det vi gör nu är att ge ett glädjande besked till idrotten i Stockholm att vi löser situationen som uppstod efter rivningen. Det här ska inte ses som en ersättning utan ett sätt att vinna tid i processen med en permanent lösning.

Tisdagen den 26 november fattar fastighetsnämnden formellt inriktnings- och genomförandebeslut om den tillfälliga tälthallen.