Då öppnar Observatoriet igen

Efter att ha varit stängt i nästan fem år har Observatoriet i Vasastan fått en ny ägare och kan åter öppnas för allmänheten.

  • Publicerad 14:44, 27 aug 2018

För snart fem år sedan tvingades Kungliga Vetenskapsakademien, KVA, stänga Observatoriemuseet på grund av för få besökare och dålig ekonomi. Sedan dess har man på olika sätt försökt få till ekonomin så att museet ska kunna öppna, men utan resultat.

Glädjebesked: Nu öppnar Observatoriet igen

Nu har Stockholms stad köpt Observatoriet, som är från 1753, av KVA för 21 miljoner kronor. Vid årsskiftet är tanken att man ska öppna museet för allmänheten efter renovering och tillgänglighetsanpassning.

Observatoriet, som får flera lärosalar, ska bli ett naturvetenskapligt centrum och ett "självklart utflyktsmål för skolklasser". Observatoriet ska också kunna användas för lärarfortbildningar.

– Vi vill ge stadens unga en direktlänk till ett viktigt kapitel i svensk vetenskapshistoria. Här i Observatoriet samlar vi en världsunik kunskap som vi vidareförmedlar till elever och lärare, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

Observatoriemuseet tvingas slå igen

I fredags hade staden officiellt invigningskalas av observatoriet och guiden Nippe Olsson visade runt en inbjuden skara i den anrika byggnaden.

– Jag har varit guide här i 14 år, jag hoppas att jag kommer att få fortsätta om staden kommer att ordna guidade turer, säger han.

De håller koll på Observatoriet

Sedan 1756 har man mätt temperatur och nederbörd dagligen i observatoriet.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Rivningen av Zinken slår hårt mot konståkare

Nyheter Nu riskerar klubbens verksamhet på Södermalm att förintas Beskedet att Zinkensdamms ishall måste rivas slår så hårt mot den lokala konståkningsklubben att den nu riskerar att upplösas.onsdag 21/11 20:00

Populär burgarkedja öppnar i Götgatsbacken

Nyheter Satsar på flera nya ställen i Stockholm Det norrländska restaurangkedjan Bastard Burgers öppnar i nyrenoverade St:Pauls i Götgatsbacken. Oktober 2019 är det dags.onsdag 21/11 17:50