Öppnar. Den 18 september slår Skärholmens första ungdomsgård för HBTQ-ungdomar upp sina portar. Alle Eriksson och Jenny Eiseb Söderstrand är projektledare för Egalia. Foto: RFSL Stockholm

Då öppnar Skärholmens hbtq-häng för unga

Den 18 september får alla hbtq-ungdomar i södra Stockholm sitt eget häng i Skärholmen. Då slår Egalia Skärholmen upp sina portar. "Det ska vara en frizon", säger Jenny Eiseb Söderstrand, projektledare.

  • Publicerad 11:41, 20 aug 2019

Något buller och bång kommer det inte att bli när hbtq-ungdomsgården Egalia slår upp sina portar i Skärholmen. Var lokalerna är ska nämligen vara hemligt.

Här får hbtq-ungdomar sitt egna häng

– Det vi kan säga är att det är nära Skärholmen centrum. Men vi vill att man ska kunna komma hit och känna sig trygg i att ingen får reda på var man är, säger Jenny Eiseb Söderstrand, projektledare.

Anledningarna till det kan vara många, säger hon. Att man inte kommit ut för sina vänner och familj är en.

– Eller så kanske man är orolig för att utsättas för kränkningar, hot eller våld, eller bara orolig för hur det ska mottas. Och då ska man kunna välja själv om och när det är dags att komma ut.

Öppnar i september

Klart är att ungdomsgården, som riktar sig till hbtq-ungdomar i åldrarna 13-19 år, öppnar den 18 september och ska hålla öppet varje onsdag klockan 16.00 till 20.00. Den som vill komma dit får kontakta Egalia på Instagram, eller via mail eller sms.

Exakt vad som ska hända på ungdomsgården kommer vara upp till besökarna själva.

– Där kommer man mötas av glada, trygga och vuxna ledare och förhoppningsvis nya kompisar och få nya nätverk. Prata om och göra viktiga och roliga saker tillsammans, samtidigt som man får vara sig själv. Det ska vara en frizon från heteronormer, homofobi och transfobi, säger Jenny Eiseb Söderstrand.

För att få komma till ungdomsgården behöver en inte veta exakt hur man är hbtq, poängterar hon.

– Vilka man attraheras av och vem man är kan ju förändras över tid och det är inte alltid man har ord för hur man identifierar sig som ung – inte som gammal heller för den delen. Till Egalia Skärholmen kan man komma för att just undersöka vem man är, i en trygg miljö med vuxna ledare som själva är hbtq, tillsammans med andra hbtq-ungdomar, säger hon.

Mötesplatser för hbtq-ungdomar

Sedan 2007 driver RFSL Stockholm fritidsverksamheten Egalia, som är öppen för alla ungdomar som är eller tror sig vara hbtq, det vill säga homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera. Den 18 september öppnar filialen i Skärholmen, som riktar sig till ungdomar från hela södra Stockholm, Botkyrka och Huddinge.

I Stockholm finns också mötesplatsen HBTkul som drivs av fältare i Farsta, Indigo på Alviks kulturhus, Iris på Lidingö och Spektrum på Södergården på Södermalm.

Visa merVisa mindre