Klart. Nästa vecka är det planerat att den nya provisoriska t-banenedgången på Ryssgården ska stå klar. Foto: Sophie Stigfur

Nu öppnar Slussens nya t-baneentré

Efter mycket om och men – nu är Slussens nya t-baneentré färdig. Från och med klockan 12 idag ska den vara i drift och avlasta för resenärerna som ska ta sig till perrongen. Men hissen dröjer ytterligare en månad.

  • Publicerad 06:50, 30 maj 2018

Den 2 maj stängdes Slussens nedre t-baneentré av samtidigt som bussterminalen flyttades. Det har skapat ett hårt tryck på den övre entrén vid Södermalmstorg, som har varit den enda vägen till och från perrongen för alla som åker med Nacka- och Värmdöbussarna.

Men nu kan det äntligen lätta upp något. Idag öppnar den nya provisoriska t-banenedgång vid Ryssgården, som är tänkt att avlasta folkflödet under resten av byggtiden tillsammans med den övre entrén.

– Det kommer bli mycket smidigare för alla bussresenärer när de kommer fram till Slussen. Den gör ingenting för att underlätta trafiksituationen vid Stadsgårdsleden, men det kommer bli mycket lättare att ta sig till och från tunnelbanan, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig för projekt Slussen vid Stockholms stad.

Bygget av den nya t-baneentrén har pågått under våren. Bland annat har en del av marken avlägsnats för att ge plats åt nya trappor och en hiss.

Slussen får ny t-banenedgång

Enligt Eva Rosman har projektet i det stora hela gått enligt plan men vissa delar har försenats. Bland annat kommer den tänkta nya hissen inte att var på plats förrän om en månad. De som behöver åka hiss kommer fram till dess att få fortsätta att använda den befintliga i den gamla entrén, som hålls fortsatt öppen.

– Det kan vara smådelar som inte är klara. Hissen kommer att vara på plats något senare då den har varit komplicerad att bygga. Men det andra kommer att fungera, säger hon.

De som anländer med bussarna får dock räkna med att fortsätta samsas på den yta som finns för att ta sig upp till torget från terminalen ett tag till. Ett trapptorn, som ska byggas vid den gamla bussterminalen, saknas fortfarande och enligt prognosen väntas det vara färdig först vid månadsskiftet juni/juli.

– Det arbetet har inte kunnat påbörjas förrän den nya terminalen togs i bruk, och då bara pågå på kvällar och nätter när bussarna inte kör. Därför är det försenat, säger Eva Rosman.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En stor utmaning vid bygget av den nya entrén har varit de arkeologiska utgrävningar som samtidigt har pågått.

– De arkeologiska utgrävningarna hänger som en ständig skugga över oss. Vi har i dag påbörjat nya utgrävningar vid ytan nedanför McDonalds som kommer att pågå under en månads tid, så då får vi hitta andra platser att jobba på. Så det är det som gör allt lite tidskritiskt, säger Eva Rosman.

Hon är ändå optimistisk och ser ljust på den närmaste tiden framöver.

– Vi förstod att det skulle bli rätt trångt och bökigt den första tiden innan alla uppgångar var öppna. Många går i den tillfälliga byggtrappan i väntan på att det andra trapptornet ska öppna. Men det fungerar som vi har tänkt oss, det är lite trångt just nu men det blir bättre sedan.

Invigningen av den nya nedgången sker klockan 12 idag, 4 juni.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Här är skissen på den nya tunnelbaneentrén på Södermalmstorg, tydligt inspirerad av den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg. Foto: White

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.