Ljus framtid. Snart får köket och kökspersonalen på Hjälmstaskolan lite väl behövd omtanke, när köket byggs om under 2020. Foto: Hege Hellström

Då renoveras Hjälmstaskolans kök

Nu lossnar renoveringsplanerna för Hjälmstaskolans kök. Planen är att det nya köket ska stå klart vid årsskiftet 2020/2021, och så länge lagas skolmaten på en annan skola.

  • Publicerad 11:43, 25 nov 2019

Länge har det funnits planer på att renovera Hjälmstaskolans kök.

VallentunaDirekt har tidigare skrivit om bristerna i köket som upptäcktes under en inspektion som Arbetsmiljöverket genomförde 2017.

Hot om böter för Vallentunaskola

Bland annat är det hål i golvet – som även blir halt när det är blött, soprummet är trångt och slitet, en spis är för liten, det är trångt i lokalerna och ugnar och kylar är gamla – vilket gör att matlagningen tar längre tid. Det har också varit fuktskador i personalens omklädningsrum.

Bristerna krävde en totalrenovering, konstaterade Arbetsmiljöverket. Men det är först nu som renoveringsplanerna hos Vallentuna kommun lossnar.

"Fick inte pengar"

Anledningen är att man behövde minska projektets storlek, eftersom man inte fick tillräckligt med pengar från politiskt håll.

2018 beslutade politikerna att avsätta 14 miljoner kronor till projektet.

– Man gjorde en projektering men sen fick man inte så mycket pengar av politikerna. Då var man tvungen att gör om projekteringen och ta bort vissa saker. Den nya planen blev klar i början av september, säger Anne Söderman, projektledare för renoveringen.

En förändring som görs efter det är, enligt Anne Söderman, att man inte gör något åt dräneringen runt byggnaden eller renoverar källaren och omklädningsrummet, som från början var tanken.

– Nu har man gjort omklädningsrummet till kökspersonalen på övervåningen istället, säger Anne Söderman.

Bortsett från det blir det en ordentlig renovering av köket. Nya golv och väggar, nya brunnar och fönster, nytt kyl- och frysrum och utbytt köksutrustning – där man redan tidigare har bytt ut några saker.

Redan igenbommat

Den senaste tiden har kommun hållit på med upphandlingen och nu i dagarna blev det bestämt vilket företag som ska renovera köket – Eneby Bygg i Järna AB.

Planen är att bygget ska dra igång i mars/april nästa år och att kökspersonalen på Hjälmstaskolan ska kunna flytta in igen under mellandagarna i december 2020.

Däremot har man redan nu bommat igen köket och slutat laga mat där. Detta gjorde man i början av oktober eftersom kommunen annars hade fått böter av Arbetsmiljöverket (se faktaruta).

Mattias Lingeskog är rektor på Hjälmstaskolan och berättar hur de har löst tillagningen av skolmaten i väntan på renoveringen.

– Medarbetarna åker till Rosendalsskolans kök och lagar maten där. Sen fraktar de maten hit. Vi har tagit en del av lilla matsalen på Hjälmstaskolan och byggt om den till ett mottagningskök, säger Mattias Lingeskog.

– Det har gått jättebra i övergången, det fungerar superbra just nu. Vi är verkligen glada över att ha så fantastisk personal i köket, fortsätter han.

I skrivande stund har kommunen inte skrivit kontrakt med bolaget ännu.

Bakgrund

Arbetsmiljöverket genomförde en inspektion av Hjälmstaskolans kök den 6 oktober 2017.

Då upptäcktes en rad arbetsmiljörelaterade brister.

Vallentuna kommun, som är ansvariga för lokalen, fick fram till den 15 oktober 2019 på sig att åtgärda bristerna, som krävde en totalrenovering.

Skulle det inte vara fixat då skulle kommunen behöva betala ett vite på 1,5 miljoner kronor.

Kommunen slapp betala vite till Arbetsmiljöverket eftersom man stängde ner verksamheten och slutade laga mat i köket innan tiden gick ut, vilket enligt Arbetsmiljöverket är ett alternativ till att åtgärda bristerna.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt