Nu ska fontänen på Storängstorget sättas igång igen. Foto: Mimmi Epstein

Då sätts omstridda fontänen igång

Nu ska den omdebatterade fontänen i Norra Djurgårdsstaden sättas igång – med ett nytt sprutschema. Och Stockholms konstchef kommer nu med en uppmaning för att få det att funka bättre.

  • Publicerad 16:49, 25 apr 2018

Ni kanske minns vattenkriget som rasade förra året i Norra Djurgårdsstaden kring Jeppe Heins vattenkonstverk på Storängstorget. Efter klagomål från grannar på att det lät för mycket från fontänen och barnen som lekte i den stängdes den först av helt. Sedan sattes det upp ett sprutschema, bland annat efter en namninsamling bland de boende.

Den 1 maj ska vattnet sättas på igen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I år med en liten skillnad enligt Mårten Castenfors, chef på Stockholm Konst. Fontänen ska starta varje heltimme mellan klockan 7-20, vilket är en halvtimme tidigare än förra året och en timme kortare på kvällen. Själva sprutandet varierar också mellan 15, 30 och 45 minuter. Resterande tid ska fontänen vara tyst.

Tiderna har Stockholm Konst och projektledningskontoret för Norra Djurgårdsstaden kommit överens om.

– Förra året var det avstängt längre perioder. Nu har vi en ny rytm som vi hoppas ska tillfredsställa alla inblandade parter. Det blir mer vatten men också fler perioder av lugn och vila, säger Mårten Castenfors.

KLART: Så får fontänen spruta efter klagomålen

Han betonar också att det i första hand är ett konstverk och skickar med en uppmaning till de boende för att få det att fungera bättre i år.

– Jag vill återigen markera att för oss är det ett konstverk, inte ett lekredskap även om barn gärna får leka där. Men om hundra ungar springer runt i fontänen medan föräldrarna tittar i mobilerna blir det ett jäkla liv. Det är klart att barn ska leka och upptäcka vatten och rörelse men de behöver inte ha det som en lekplats, säger Mårten Castenfors.

Tror du att sista ordet är sagt kring fontänen nu?

– Jag hoppas det blir bra nu men är samtidigt realist. Det är säkert folk som tycker olika. Men vi testar och ser vad som händer. Fontänen är fantastisk och älskad av många.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.