Nu ska fontänen på Storängstorget sättas igång igen. Foto: Mimmi Epstein

Då sätts omstridda fontänen igång

Nu ska den omdebatterade fontänen i Norra Djurgårdsstaden sättas igång – med ett nytt sprutschema. Och Stockholms konstchef kommer nu med en uppmaning för att få det att funka bättre.

  • Publicerad 16:49, 25 apr 2018

Ni kanske minns vattenkriget som rasade förra året i Norra Djurgårdsstaden kring Jeppe Heins vattenkonstverk på Storängstorget. Efter klagomål från grannar på att det lät för mycket från fontänen och barnen som lekte i den stängdes den först av helt. Sedan sattes det upp ett sprutschema, bland annat efter en namninsamling bland de boende.

Den 1 maj ska vattnet sättas på igen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I år med en liten skillnad enligt Mårten Castenfors, chef på Stockholm Konst. Fontänen ska starta varje heltimme mellan klockan 7-20, vilket är en halvtimme tidigare än förra året och en timme kortare på kvällen. Själva sprutandet varierar också mellan 15, 30 och 45 minuter. Resterande tid ska fontänen vara tyst.

Tiderna har Stockholm Konst och projektledningskontoret för Norra Djurgårdsstaden kommit överens om.

– Förra året var det avstängt längre perioder. Nu har vi en ny rytm som vi hoppas ska tillfredsställa alla inblandade parter. Det blir mer vatten men också fler perioder av lugn och vila, säger Mårten Castenfors.

KLART: Så får fontänen spruta efter klagomålen

Han betonar också att det i första hand är ett konstverk och skickar med en uppmaning till de boende för att få det att fungera bättre i år.

– Jag vill återigen markera att för oss är det ett konstverk, inte ett lekredskap även om barn gärna får leka där. Men om hundra ungar springer runt i fontänen medan föräldrarna tittar i mobilerna blir det ett jäkla liv. Det är klart att barn ska leka och upptäcka vatten och rörelse men de behöver inte ha det som en lekplats, säger Mårten Castenfors.

Tror du att sista ordet är sagt kring fontänen nu?

– Jag hoppas det blir bra nu men är samtidigt realist. Det är säkert folk som tycker olika. Men vi testar och ser vad som händer. Fontänen är fantastisk och älskad av många.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Paradise Hotel festar vidare i lya i Stockholm

Nyheter Så säger grannarna Nu festar deltagarna i Paradise Hotel vidare på Hagagatan 54 i Vasastan.måndag 22/10 21:50

Kravet: Gummit i lekparkerna måste bort

Nyheter V: "Farliga för både barns hälsa och miljön" Fallskydd som är gjorda i platsgjuten gummi i stans lekparker är farliga för miljön såväl som barnen och måste tas därför tas bort. Det kräver nu Vänsterpartiet på Södermalm.måndag 22/10 17:56